Водата, най-доброто средство при жажда за всяка възраст

Единствено водата утолява жаждата.

Възрастните трябва да пият поне 1,5 до 2 литра вода на ден. Нуждата от вода в организма зависи от изразходването й чрез кожата (около 500 мл чрез потта), бъбреците (около 1000 до 1500 мл чрез урината), дробовете (около 400 мл при дишането). Изравняването на тези количества става с поемане на течности ( 1000 – 1500 мл) и храна ( около 700 мл).
При липса на вода до 5% от теглото на тялото първоначално става въпрос за жажда, дискомфорт, липса на апетит, повишена дейност на сърцето и температура, както и световъртеж. Сърцето трябва да работи при по-голямо натоварване, тъй като кръвта става по-гъста.Ако липсата на вода е по-голяма и достигне до 10% от телесното тегло се получава световъртеж, главоболие, недостиг на въздух, намалява се отделянето на слюнка и се появяват проблеми при говорене. При над 10% се достига до тежки болезнени промени и евентуално дори до смърт. От решаващо значение тук е бързината на загубата на течности.Най-богатите на вода органи – кръвта, мозъкът, черният дроб и мускулатурата са особено чувствителни към загубата на вода. Дори при отделяне на 1 до 1,5 л пот, което отговаря на около 2% от телесното тегло, може да се достигне до спад на работоспособността с около 20%. Например при продължително шофиране се препоръчва почивка за поемане на течности, за да се повиши концентрацията на шофьора към пътната обстановка.
Най-малко един литър течности трябва да поемат децата в ученическа възраст, за да може тялото им да функционира правилно. Колкото по-голямо е детето, толкова повече течности трябва да поема. При недостатъчно количество се намалява концентрацията и умората настъпва бързо. По принцип тялото се нуждае от вода за транспортиране на веществата, за регулиране на температурата, както и за кръвообръщението и храносмилането.
Най-доброто средство за утоляване на жаждата при всички възрасти е водата, което обаче за някои деца е досадно. Какви са алтернативните възможности, когато малкото човече търси разнообразие?
Повече от вода
За разлика от чешмяната вода, минералната съдържа повече минерали. Такива вещества организмът  губи при потене след спорт или при игра. Следователно минералната вода е идеална като средство за разнообразие при поемане на течности.
Изворната вода, също като минералната, се добива от подземни източници с тази разлика, че не съдържа такова количество минерали.
Сок от плодове
Плодовите питиета трябва да съдържат само сок и месеста част от съответния плод. Внимавайте при избора на готовите питиета! Освен съдържание на 100% натурален сок от плодове, не трябва да са използвани подсладители. Най-добре е да се изцеди плодът и сокът  му да се изпие веднага. Така се запазва най-добре ароматът му, вкусът  му е по-интензивен и се свързва по-добре с водата.
В соковете само от плодове обаче,  наред със здравословните витамини и балансиращи вещества,  се съдържат високи количества калории. Така например 200 мл ябълков сок съдържа също толкова енергия, колкото една топка сладолед. За това се препоръчва домашно приготвените сокове от плодове да се разреждат с вода. Най-добрата пропорция е две части вода и една част плодов сок. В готовите питиета, предлагани в търговската мрежа често пъти тази пропорция е друга, което не във всички случаи е добре .
Трябва особено да се внимава с нектарите, защото при тях съдържанието на захар е високо.
Чай – студен или топъл
Earl Grey и зеленият чай съдържат кофеин и по тази причина са изключително неподходящи за деца. Опитайте с плодови чайове от портокал, малини или череши,  по възможност без или съвсем малко подсладени. През лятото студените чайове са предпочитани като към тях може да се добави малко количество от изцедени плодове. През зимата децата добре приемат смесен чай, например ябълка с канела или портокал с бадеми. Те трябва да бъдат без ароматизатори, а най-добре е вие сами да ги приготвите. Може да използвате сушени ябълки с щипка канела или топъл билков чай с малко количество ябълков или портокалов сок.
При готовите детски чайове (под формата на гранули) трябва да внимавате със съставките, защото в повечето случаи съдържанието на подсладители е високо.
Червен картон за безалкохолните напитки
Лимонада, кока кола, газирани напитки …безалкохолните напитки се състоят само от вода, захар, оцветители и ароматизатори – следователно забравете за тях! Също изключително неподходящи за децата са енергийните напитки или питиетата за спортисти. Минералната вода или изцеденият сок от плодове са най-доброто решение при спортни занимания. Повече от излишни са специалните детски напитки, дори с добавки от витамини и минерали – това не е най-доброто решение за утоляване на жаждата на малчугана.
Млякото – по-скоро закуска, отколкото питие
Както е известно млякото доставя калций за костите и здравите зъби, белтъчини и много енергия – една чаша мляко осигурява на тялото 130 калории. По тази причина млякото е по-скоро хранителен продукт, отколкото напитка и  може да се използва като закуска. Същото се отнася и за питиета като мляко с какао или кисело мляко, айран и др. Те често са богато подсладени.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. 2л вода на ден? Някой дава ли си сметка, че това е огромно количество? Същото като с миенето на зъби в продължение на 2 мин. Ако засечете ще видите, че това е ужасно дълго.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД