Главоболие от храна

Каква е истината за мигренозните атаки, причинени от храна?
Дали беше шоколадчето преди обед, чашата червено вино за вечеря, или кашкавалът за предястие? Храните могат да бъдат причинители на главоболие и мигренозни атаки, но въпреки това много рядко са единственото условие.
Обикновено, когато получим пристъп на главоболие, първите заподозрени веднага са под ръка. В случаи на мигренозни болки и напрежение в главата различни храни и напитки попадат на прицел поради лошата си репутация: шоколад, червено вино, кашкавал и много други. Така, само на базата на предположения, засегнатите от главоболие изключват от менюто си някои храни, като това води точно толкова често до успех, колкото и до неуспех. Така или иначе,  сами по себе си тези продукти не винаги водят до главоболие, това се случва само понякога. Иначе казано – ако 10 пъти консумирате някои от „опасните” храни, то вероятно главоболие ще получите само в 3 от тях.
Количеството има значение
Влиянието на един-единствен фактор много рядко може да бъде причина за мигренозни атаки и главоболие, в повечето случаи става въпрос за взимодействието между много различни фактори. При страдащите от мигрена, например, ако атаките се отключват от червено вино, шоколад, или различни видове сирена, то вероятно това се случва главно, когато са в комбинация с други фактори, като например недоспиване, твърде ярка светлина, а при жените често такъв фактор е менструалният цикъл. Някои страдащи от мигрена пациентки например, с настъпване на менопаузата отбелязват значително разреждане на честотата на мигренозните пристъпи.
Не ги надценявайте
Безспорно е, че различни хранителни продукти  могат да причинят мигрена и главоболие. Тяхната роля обаче не бива в никакъв случай да бъде надценявана, в крайна сметка все още липсват ясни резултати от клинични изследвания в тази област. Някои продукти все пак присъстват твърдо в „черния списък” на пациентите – до 10 процента от пациентите с мигрена реагират на един или повече хранителни продукти. Към тях принадлежат алкохолът, различните видове сирена, шоколадът, продуктите със съдържание на кофеин, пушеното месо, подсладителят аспартам и вкусовият подобрител натриев глутамат. Главоболие понякога причиняват също така цитрусовите плодове, яйцата, млечните продукти и богатите на мазнини храни. Важни фактори, които много често биват подценявани са също така гладът и жаждата.
Скептицизмът е уместен
Да избягваме определени храни само заради подозрението, че са виновници за пристъпите на главоболие е напълно безсмислено. Преди да започнете да спазвате каквато и да е диета, е редно в продължение на шест до осем седмици да си водите подробен календар, в който да записвате данни за начина си на хранене, качеството на сън, нивото на стрес, приемани медикаменти, както и пристъпите на главоболие или мигрена. Когато несъмнено сте доказали, че определени продукти отключват тези пристъпи, можете вече спокойно да ги зачеркнете от менюто си. В повечето случаи се препоръчва също посещение при алерголог, за да бъдат изследвани вероятностите за хранителна алергия или непоносимост към определени видове храни. И независимо кой продукт сте заподозрели като виновник за мигренозните атаки, малко скептицизъм винаги е уместен. Не всички храни, определяни като фактори, отключващи главоболие, трябва да бъдат приемани като такива без капка съмнение.
Кои храни могат да причинят главоболие?
Алкохол
В контекста на мигренозните пристъпи и главоболието алкохолът играе най-важната роля. Често като „спусък” на мигрената се посочва червеното вино. Вероятно съдържащите се в него флавоноиди са отговорни за болките в главата, възможно е също от значение да е свързаната с поемането на алкохол загуба на течности, или биогенните амини, които изпълняват регулаторни функции, свързани с човешкия метаболизъм, но се срещат и в различни хранителни продукти. Важни биогенни амини са например хистамин, фенетиламин и тирамин. Някои лекари обаче не приемат консумацията на алкохол сама по себе си за отклюващ главоболие механизъм, тъй като доста често при страдащи от мигрена тя води до главоболие, дори и когато е поето незначително количество. В такива случаи е много малко вероятно единствено поемането на алкохол да е достатъчно, за да причини мигренозен пристъп или болки в главата.
Натриев глутамат
Вкусовият подобрител натриев глутамат се използва особено често в азиатската кухня. Като причинител на така наречения „Синдром на китайския ресторант”, натриевият глутамат е описан през 60-те години и в действителност може да причини главоболие и мигрена, поне със сигурност, ако е употребен в твърде високи дози. Напълно възможно е посещението в китайски ресторанти да ви донесе не дотам приятни моменти.
Кофеин
Дали кофеинът сам по себе си може да бъде причинител на мигрена или главоболие, засега все още не е изяснено. Добре известен е обаче ефектът на кофеиновото отлагане – главоболието, причинено от него дори е включено в международната класификация на видовете главоболие (International Classification of Headache Disorders), като двустранна и/или пуслираща болка в главата, която настъпва при продължителна консумация на поне 200 милиграма кофеин (около пет малки чаши кафе) на ден, в период от около две седмици. Болката в такива случаи настъпва приблизително 24 часа след последното поемане на кофеин и отшумява след около седмица. Отлагането на кофеин може да бъде и обяснение за честата поява на главоболие през уикендите.
Шоколад
Шоколадът отново и отново бива обвиняван, че е причинител на болките в главата, но за сега няма истинско изследване, което да потвърждава това. В проучванията, направени до този момент, многократно са правени опити да се идентифицират съставките, които биха могли да са виновни за това. Измежду тях са открити теобромин, съдържащ се в какаото, кофеин и биогенни амини. Срещу версията за шоколада като причинител на главоболие говори фактът, че много пациенти развиват глад за сладко непосредствено преди мигренозни атаки. Така че апетитът към шоколада би могъл да е първият симптом на настъпващ пристъп.
Сирене/кашкавал
Преди всичко зрялото сирене се посочва от пациентите като отклюващ мигрена и главоболие фактор. Вероятно биогенните амини тирамин, хистамин и фенетиламин играят някаква роля. Контролирани проучвания, свързани с действието на различните видове сирена и кашкавали върху страдащите от мигрена все още не съществуват.
Аспартам
Случва се пациенти да се оплакват от мигрена или силни болки в главата след консумацията на подсладителя аспартам, вещество, което се среща в над 6000 хранителни продукта, включително газирани напитки и десерти от всякакъв вид.
Медиците все пак поставят под съмнение действието на този подсладител като спусък, отключващ мигренозни атаки.
Какво е всъщност…
… „Хот-дог-главоболие”?
Сушените и мариновани меса могат да предизвикат болки в главата не само при пациенти, страдащи от хронично главоболие или мигрена.. Причина за това са нитритите и нитратите, които възникват при разграждането на азотния оксид. Те се съдържат например в различните видове шпекови салами, кренвирши и сушена риба. Като възможна причина за така нареченото „хот-дог главоболие” са разглеждани и разширяващите се под действието на азотния оксид кръвоносни съдове, намиращи се в определени области на мозъка. Около един час след консумацията на съдържаща нитрити или нитрати храна, се появява силна пуслираща болка в главата, главно зад челото. Ако тялото ви е под напрежение, това обикновено засилва оплакванията.
… „Синдром на китайския ресторант”?
Азиатските готвачи, поне в Европа, работят често и с удоволствие с вкусовия подобрител натриев глутамат, който според проучванията може да причини главоболие и мигрена при по-чувствителните организми. Около час след удоволствието от консумираната патица по пекински може да усетите и неудоволствието от силната болка в главата, която често може да бъде придружена и от тежест в гърдите, парене и сърбеж по лицето и гръдния кош, зачервяване, световъртеж и гадене.
… „Сладоледено главоболие”?
Не точно сладоледът е виновник за този вид главоболие. В този случай става въпрос за болка в небцето, предизвикана от студа при консумацията на леденостудени храни, която се отразява в мозъка и предизвиква главоболие.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД