Знаем ли всичко за кърлежите

Снимка: webmd.com

С настъпването на летните месеци хората се стремят да прекарат колкото се може повече време на чист въздух сред природата – по планините, на пикник сред зеленината или на гости в извънградска къща. Изкушението за непосредствен досег с естествената природна среда е голямо, а разходката на въздух действа като изключително добра релаксация след ежедневния стрес. Но точно през периода на хубавото време силно нараства опасността от ухапвания от кърлежи. Същото се отнася и за селските стопани работещи на нивите или тези, които се занимават с отглеждането на всякакъв вид животни – крави, кози, овце, зайци, коне, кучета, котки и др.
Идеалните условия за развитие на кърлежите са топлото време и влагата. Сезонната им активност е от април до октомври. Те се разпростират както по горските пътеки и поляни, ливадите и пасищата, храстите, високата тревиста растителност, така и в населените места (градини, паркове, вилни зони, къмпинги), тъй като естествено за тяхното изхранване като кръвосмучещи паразити е да търсят животни (диви или домашни) и хора. Зоната им на разпространение във височина е до около метър и половина, така че да могат лесно да се захванат за преминаващото животно или човек. В големите градове ежегодно парковете и зелените площи се пръскат против кърлежи, като това става след окосяване на тревата за постигане на по-добър ефект, в противен случай препаратите проникват по- трудно навсякъде и съществува опасност в обработваните зони да не се постигне пълно унищожаване на популациите.  Съществуват много фирми, които предлагат тази услуга.
Предпазване от ухапване
На пазара се предлагат редица репелентни (отблъскващи) препарати, които могат да се използват, но трябва да се внимава с времетраенето на тяхното действие. Ако не се разполага с такъв препарат,  е добре да се избягва преминаването през места с буйна растителност и висока влажност. Ако все пак минаването през подобни места е неизбежно, крачолите на панталоните трябва да се пъхнат в чорапите, а краищата на ръкавите не бива да се развяват свободно. Местата за почивка също трябва да се подбират – кърлежите не издържат на силно огрените от слънцето места и търсят по-сенчестите и по-влажни части.
Също така не е лошо при разходка да се носят по-светли дрехи, така че кърлежите да се забелязват по-лесно. В повечето случаи на паразита са необходими един- два часа, за да намери подходящото място, в което да се впие в кожата. Предпочитани от кръвосмучещия натрапник са предимно краката, главата, слабините, подмишниците, но това не означава, че не може да избере и друго място. След приключване на разходката или излета дрехите трябва да се изперат, а хората да се прегледат старателно, особено децата. Ако кърлежът не се е напил с достатъчно количество кръв и не се е издул, той е все още малък и понякога дори изглежда като точковидна бенка. Освен това ухапването на кърлежа обикновено е безболезнено и често остава незабелязано.
Ранното премахване на паразитите е една от важните превантивни мерки, тъй като заразяването при човека става от няколко часа до два дни.   Домашните любимци, и по-специално кучетата, които ежедневно излизат на разходка трябва да се почистват редовно от паразитите, но винаги с ръкавици, защото в противен случай се рискува заразяване при смачкването на кърлежа. Същото се отнася и за селскостопанските животни. Честото почистване и обработване на леговищата, оборите и колибките със съответните препарати срещу кърлежи води до намаляване на тяхната численост.
Кърлежите са преносители на някои много опасни инфекциозно болести като лаймската болест, марсилската и кримската треска, ку-треска, кърлежов енцефалит и др., което прави посещението при лекаря задължително. Най-опасни в епидемиологично отношение са  иксодовите (пасищни) кърлежи. В България са установени близо 40 вида. Заразите се разпространяват чрез ухапване или при смачкване с пръсти, при което може да попаднат пръски в очите.
От началото на годината до края на юни 2009г. са регистрирани общо 424 случая на лаймска борелиоза, 109 – на марсилска треска, 11 – на ку-треска, а три – на кримска треска, съобщава д-р Каролина Генева – главен експерт „Надзор на заразните болести“ в дирекцията „Обществено здраве“ на Министерството на здравеопазването.

Отстраняване на кърлежите
Отстраняването на кърлежите трябва да става бързо и много внимателно. Най-добре е да се извърши от медицинско лице. Разпространеното мнение, че кърлежът трябва да бъде заливан с мазнина или спирт е погрешно, тъй като това предизвиква връщане на чревното съдържание на кърлежа в устата му и води до увеличаване на риска от заразяване.  Също погрешно е прилагането на въртене в която и да е посока, защото така кърлежът може да се скъса ,  част от него да остане в кожата и  трябва допълнително да се отстрани. Това също води до увеличаване на риска от заразяване. При по-дълбоко навлизане на паразита в кожата, отстраняването му трябва да се извърши хирургически от медицинско лице.
След изваждането на кърлежа ухапаното място се дезинфекцира с някакъв вид антисептичен разтвор – със спирт или най-добре с йод. Предвид на това, че тези паразити са носители на тежки инфекциозни заболявания, задължително трябва да се извърши лекарски преглед и евентуална ваксинация срещу тетанус по преценка на специалиста.
Във всички случай най-доброто решение за отстраняване на кърлежа е това да стане възможно най-бързо, при това от медицинско лице.
Накратко за инфекциозните заболявания, предавани от кърлежите
Лаймската болест е една от най-често разпространяваните инфекции от кърлежи в България. Развива се в три стадия. През първия стадии паралелно с характерно пръстеновидно зачервяване около мястото на ухапване, което впоследствие бързо се разраства, могат са се проявят и други симптоми като отпадналост, болки в ставите и мускулите, увеличаване на лимфните възли в близост до ухапаното място, главоболие. Ако не се предприемат нужните мерки, дори симптомите да изчезнат без лечение, причината за заболяването не е отстранена и то прогресира. Вторият стадии се развива едва месеци след инфектирането като характерното за него е проблемна концентрация, умора, световъртеж, поява на кризи с изпотяване и силно учестен пулс, засягане на сърцето, множество червени петна по кожата, очни заболявания. Лечението е с големи дози антибиотици. В повечето случаи болните оздравяват. Заболяването не се предава от човек на човек.
В третия стадии лаймската болест подлежи на пълно излекуване, но ако и тогава не се вземат мерки, оплакванията се задълбочават и в период от 6 месеца до година, година и половина вече може да се стигне до крайни увреждания или до инвалидизация.
Марсилската или средиземноморската петниста треска е разпространена основно в южна България и по Черноморието и се предава от ухапване от кучешки кърлеж. Появява се тъмно петно на мястото на ухапването и след инкубационен период от 3 до 7 дни заболяването започва с внезапна висока температура до 39º – 40º, отпадналост, силно главоболие, ставни и мускулни болки, повръщане, зачервяване на очите. След още няколко дни се проявяват характерни зачервявания по цялото тяло, общото състояние на организма се влошава, продължава поддържането на високата температура. Последиците от нелекуването са засягане на черния дроб, нервната система, бъбреците. Правилното лечение е с антибиотици. Усложнения могат да настъпят при много възрастни пациенти и хора, страдащи от тежки хронични заболявания.
Основният инкубатор на ку-треската са селскостопанските животни, като кърлежите играят важна роля при поддържане на огнищата. Освен чрез ухапване от кърлеж, заразяването може да стане по капков път при доене или с плодните обвивки при раждане, пиене на непреварено мляко. При вдишване също може да настъпи заразяване, тъй като причинителят е устойчив на топлина и изсушаване. Тази треска също започва с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите, като голяма част от заразените развиват пневмония. При тежките форми се засяга и сърцето. При правилното лечение с антибиотици заразеният оздравява напълно.
Една от най-тежките, но за щастие най-рядко срещаща се треска е Кримската хеморагична, която в България е регистрирана главно в Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Шуменска област. Болестта протича с висока температура, втрисане, болки в мускулите, силна отпадналост. Една от причините, водеща до фатален край  е масивно кървене отвсякъде – от носа, хранопровода, венците, урогениталния тракт. Заболяването е вирусно и силно заразно. Възстановяването е продължително, като лечението се провежда задължително в инфекциозно заведение. Съществува ваксина за имунизация на застрашения контингент.

Не всяко ухапване от различните видове кърлежи води непременно до заразяване, но причинените болести са достатъчно тежки и опасни. Поради тази причина лекарският преглед непосредствено след откриване на ухапването от паразита е наложителен, както и стриктното приемане на предписаните лекарства.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Най-маразя кърлежите! Някой път пръскат по парковете, но не всяка година. Що не приемат закон за това!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД