Безумни изказвания по телевизията стряскат бъдещите майки

Проф. д-р Б. Пехливанов

Бременните жени се страхуват. От много неща: как ще протече самата бременност, от болката и от раждането, ще бъдат ли добри майки на децата си. „При тези безумни изказвания, които се въртят по десет пъти на ден в продължение на седмица по телевизията: „Не ме е страх от раждането, а от лекарите” как няма да се страхуват? Представяте ли се как се чувства една първескиня, като чуе това?
Въпросът постави  ръководителят на катедра „Акушерство и гинекология“ и началник на АГ клиника към УМБАЛ „Свети Георги”- Пловдив  проф. д-р Благовест Пехливанов,  дмн.  „Не трябва да се страхувате от раждането – предстои ви най-хубавото събитие в живота. То е възнаграждение за всички несгоди, които е трябвало да понесете по време на бременността”, каза именитият лекар и търпеливо започна да успокоява със силата на медицинските аргументи бременните, дошли на четвъртото занятие в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в книжарница „Форум” в МОЛ „Галерия Пловдив”. Преди да започне неговата лекция Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени, проведе с аудиторията няколко минутни дихателни упражнения за релакс и бързо справяне със стреса.
Проф. д-р Пехливанов обясни на жените, повечето от които имат гадене и повръщане, че често една препечена филийка хляб или бисквитка облекчават много състоянието им, че при киселини най-лошото е да се пие сода за хляб, че при запек – един от масовите проблеми на бременните, не трябва да се вземат хапчета, защото могат да предизвикат нежелани контракции. По-добре е да се наблегне на целулозни храни като зеле и круши, които облекчават проблема. И повече течности – минимум по 1,5 литра на ден. Това помага и за ниското кръвно, което също е масов проблем при бъдещите майки. Бременните от един момент нататък започват да чувстват и болки в кръста и гърба. „Това не се лекува с лекарства, а с упражнения и йога за бременни”, съветва професор Пехливанов. Освен това жените страдат и от повишена влагалищна секреция. Но,  ако тя е белезникава и без мирис, нищо страшно. Ако е бяла като извара,  изисква консултация с лекар.
Един от често задаваните въпроси от бременните е дали да продължат да работят. Разбира се, бе отговорът на професора – бременността не е болест. Но с уговорката, че това се отнася за нормалната бременност, не и за патологичната. Както и, че има работа и работа. Ако тя е свързана с ацетони, лепила, радиация – в никакъв случай, работодателят е длъжен да премести на друго място бременната. Или пък,  ако работи в офис с 20 бюра в едно помещение или с клиенти в банка – все някой ще й кихне в лицето и ще я зарази с някой вирус. Бъдещите майки научиха още, че е най-добре да се откажат от шофирането и дългите пътувания – особено в самолет. Има авиокомпании, които дори няма да ги допуснат на борда на самолета. Научиха, че не бива да ходят на токче по-високо от 3 сантиметра, че трябва да се откажат от баровете и заведенията, за да не си „закачат” нещо. Вместо това да се разхождат на чист въздух. При нормална бременност сексът не е никакво табу, а едно кафе на ден не е никакъв проблем. Научиха, че трябва да забравят за всякакви СПА процедури, сауни и турски бани, че трябва много внимателно да си избират боите за коса от реномирани и доказали се марки. Коментира се и един от най-болезнеите въпроси за всяка бременна – дали ще бъде привлекателна за партньора си през бременността и след раждането.
“Не яжте за двама”, призова дамите професор Пехливанов. „За вас може да няма, за детето ви винаги ще има”, каза той и посочи нормите на качване на килограми, които са различни, според това колко пълна или слаба е била жената преди да забременее. Лекарят е имал колоритна пациентка, която наддала през бременността повече от 35 кг.
„Всичко, което не ме изяжда, мога да го изям”, обяснила тя. Е, такава жена как може да бъде привлекателна”, предупреди проф. д-р Пехливанов.
Той обясни още на бъдещите майки как да различават случайни контракции от симптомите на истинското раждане. И помоли татковците: „Не се паникьосвайте. От вас просто се иска като дойде моментът спокойно да настаните жена си на задната седалка в колата и да я заведете в родилното.”
Професорът беше засипан от въпроси като има ли смисъл да се ражда във вана, каква упойка да се избере при секцио, може ли таткото да присъства на раждането – това последното се оказа, че не е желателно.
„Трябва човек да стане гинеколог, за да разбере, че светът се крепи на жените”, обобщи професор Пехливанов. А лекцията му продължи далеч повече от предвиденото. Той призова бъдещите майки да не влизат във форуми на тема бременност и раждане: „половината от коментарите по форумите са написани от хейтъри”, предупреди той.
Следващият урок в безплатното общинско училище за бъдещи родители ще бъде на 28 януари,  от 11 часа, в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”. Лекторът Петя Милина ще говори  на тема „Какво да купим за бебето, което очакваме”.

Автор: Катя Стайкова

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД