Лимец – чудотворната пшеница

Смята се, че най-древната пшеница произхожда от Азия и Югоизточна Европа.

Напоследък хората преоткриват най-древното жито на планетата – лимеца, наричан още  и спелта. Човекът, който изследва и полуляризира това вълшебно растение у нас е Емил Елмазов. Лимецът е дива пшеница, чиято възраст се определя на 15 000 години. Смята се, че това е храната – лек на фараоните, на траките….на древните  човешки цивилизации. Откритите овъглени семена от древността имат същата структура  като съвременните, което означава, че това е уникално растение, запазило първоначалния си чист вид.
Причината да не се отглежда сега са ниските добиви, които дава и необходимостта от специална техника за олющване.
Зърното на лимеца не поглъща никакви химически торове и тежки метали, радиацията не прониква през обвивката му. Дивата пшеница съдържа почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А и спокойно може да замести месото, зеленчуците и хляба, освен това съдържанието на глутен е минимално. Основното лечебно действие се проявява в укрепване на имунитета, лечение на стомашно-чревни заболявания и алергии, рак на дебелото черво. От няколко години лимец се отглежда и продава и у нас.

Общо 2 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. ‘Лимец’ и ‘Спелта’ са различни видове пшеница, макар и двата да могат да се проследят хилядолетия назад във времето. Имат различни вкусови качества, както и съдържание на глутен и мн. други разлики.

  2. Ще се радваме да ни разкажете повече за разликите.:))

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД