Минералотерапията – чудото на всички векове

Гергана и Иван Митеви.

 

Гергана и Иван Митеви са основоположници на българската минералотерапия. И двамата са завършили Пловдивския университет, специализирали са в Чехия и Германия. Автори са на многократно преиздаваните  „Енциклопедия на лечебните минерали” и „Минералотерапия”. От началото на тази година, семейство Митеви са консултанти във верига здравни центрове в Германия.
Те участват във всички международни форуми по минералотерапия в Европа през последните десет години. Кореспондират с най-изявените специалисти в науката за лечение със скъпоценни камъни в много страни.

Енергията е съвкупност от фини вибрации, необходимо условие за съществуването на живота. Движейки се, тя кара всичко около себе си да трепти. Всяко трептене е звук и като такъв оказва влияние на околните. Дори, без да си отваряме устата, в зависимост от настроението си, ние можем да пеем или да крещим на тези срещу нас.
Вибрациите в организма, отговорни за физическото и психическото ни здраве, се променят  непрекъснато под влияние на заобикалящата ни среда.    Свидетели сме на небивало замърсяване на въздуха, което  нарушава фотосинтезата на растенията, а това от своя страна води до намаляване на  количеството кислород в атмосферата. Работата на стотиците атомни електроцентрали и изхвърлените от тях отпадъчни продукти променят характеристиките на радиационния фон. Електромагнитният фон също се изменя необратимо, тъй като човек през цялото денонощие е заобиколен от проводници, по които се движат високочестотни трептения. На практика той живее в центъра на създадена от самия него бобина.
Изключително силно и бързо върху трептенията на всички вътрешни органи въздейства  водата, която пием. А тя не само в България, но и почти навсякъде е с влошено качество от киселинните дъждове, които проникват дълбоко в земята.
Огромна част от населението усеща въздействието на неблагоприятен шум около себе си, както и на отравянето  на организма чрез непрекъснато поемане на лекарства. Освен това контактът с хора с вече нарушен енергиен баланс въздейства мигновено и опасно както на енергийно, така и на информационно ниво – т.е. само при доближаването до такъв човек  можем да “издърпаме” от него някое заболяване.
Но безспорно най-бързо човек променя честотната характеристика в тялото си чрез мисловния процес, който осъществява непрекъснато. Ние сами си поръчваме негативни състояния чрез мисълта за тях и коментарите им с околните, чрез гледането на зловещи новини и четенето на некролози и кримихроники. Когато се заредим достатъчно добре с такива трептения, разумът ги складира дълготрайно в подсъзнанинето. От там те един ден пак изплуват, но вече като импулси, които нарушават енергийния ни баланс.  Началните симптоми са добре познати – започва се с главоболие, треперене, изпотяване, загуба на съня и т.н.  Преминаващите по нервните тъкани импулси с ускорена честота могат да разстроят работата на всички вътрешни органи.

Това, разбира се, не настъпва изведнъж и всеки  има възможност да вземе мерки, за да възстанови естествените трептения на организма. За тази цел се използват различни техники: чи гун, молитви, медитации, йога, посещение на места с хармонична енергия, общуване с духовно извисени хора. Но най-лесно  това въздействие се осъществява с минерали. Ако те отговарят на определени изисквания и се използват компетентно, ефектът от тях е изключителен. Точните комбинации и здравословните проблеми, при които се прилагат, са описани подробно в книгата „Минералотерапия с енциклопедия на лечебните минерали”.
Подобно на живите организми минералите също трептят при определени условия – при допир до тях, затопляне, натиск, и т.н.  Въздействието върху болния орган се постига чрез краткотрайни масажи върху определени точки по тялото или дори само с докосвания. Посредством нервните тъкани вибрациите стигат до мястото, което се нуждае от помощ. С минерали може да се регулира както инфрачервеното електромагнитно излъчване от вътрешните органи, така и работата на жлезите с вътрешна секреция.
Неслучайно опитът в минералотерапията е започнал да се документира от мига на възникването на писмеността. В библиотеката от клинописни плочки на асирийския крал Ашурбанипал, създадена седем века пр.н.е., са съхранени знания за минералите, систематизирани цяло хиладолетие преди това. За развитието на науката за лечебните им свойства  допринасят едни от най-видните умове през всички векове – като се започне от Плиний Стари и се стигне до Парацелз, Боеций де Бот, Коперник и Гьоте, както  и великите енциклопедисти  – творилитe през 10-и век Авицена и Бируни. Първият не само,  че определя най-точно причините за високото кръвно налягане, а именно – разминаване между желания и действителност, но създава и най-доброто средство за въздействие върху него – пазената в тайна хиляда години „нефритена възглавничка”. А неговият съвременник Абу Рейхан Бируни, автор на „Минералогия” и „Книга за лечебните средства”, открива, че водата помни досега си с някои минерали и пренася това въздействие върху организма. И тъй като всяко заболяване е свързано с промяна на спектъра на вибрациите в човешкото тяло, именно водата се явява носител на информацията за тази корекция. В науката вода с променена вълнова характеристика посредством външно въздействие се нарича структурирана.
Именно от такава вода  се заражда животът на Земята преди три и половина милиарда години. Съприкосновението на наситената с химически вещества вода до вибрациите от кристалните решетки на първите минерали провокира свързването на органичните вещества в пра клетка. Следва  появата на синьозелените водорасли. От тях днес са останали минерализирани късчета, наречени строматолити. Научно е доказано, че  вода, структурирана  със строматолит, увеличава проходимостта на всички енергийни канали и засилва психическата устойчивост. Освен това възстановява чревната флора, унищожена по различни причини, най-вече  след употребата на  лекарства.
Ползването на еликсири от минерали е познато от зората на човешката цивилизация. Най-известният пример за това са вградените в  свещения Граал гранати. Гранатът, освен че според индийците е символ на огъня на вечното обновление Кундалини, е  от най-силните минерали за  нервната система. Вграждането в чаша или друг съд за пиене на скъпоценни камъни е един от начините за въздействие върху течността в него.
Възможностите на вода, структурирана с минерали, наистина граничат с вълшебството. Тя се използва както външно, така и вътрешно. Външната употреба се препоръчва за ускоряване зарастването на рани от различен характер, трудно поддаващи се на лечение с медикаменти кожни проблеми, както и при проблеми с очите.
Вътрешният прием, освен че дарява психологически комфорт, помага на много заболявания да си отидат така, както са дошли. С него може да се постигне засилване на паметта, активиране на интуицията, дори, колкото и да не е за вярване – промяна на цялостното отношение към живота.
Безспорно най-мощно въздействие върху организма оказва диамантът. За лечебни цели се използват необработени малки диамантени кристали. Веднага след него е планинският кристал – най-мощното средство за развиване на интуитивното познание. Още през 19-и век братята Жак и Пиер Кюри установяват, че той притежава способността не само да генерира електрически трептения, но и да приема информационни импулси  със свръхвисоки честоти от целия космос.  Това вероятно е било известно и на древните египтяни, които са поставяли на челото на умрелия късче планински кристал, който е трябвало да насочва душата  му по пътя към Бога. Старите гърци пък са смятали, че боговете ще чуят по-добре молитвите им, ако държат къс от минерала в ръка. Затова не е чудно, че именно структурираната с планински кристал вода помага да получим отговор на въпроси, до които обикновено  ни е много трудно да стигнем. А първият братовчед на планинския кристал – аметистът, помага за стимулиране на паметта. Навсякъде неговото име се превежда от старогръцки като „безалкохолен”, но то по-скоро означава „лишен от опиянение”, т.е. трезвомислещ. И едва ли е случайно, че учителят на Александър Македонски – великият Аристотел, му препоръчва да носи под дрехата си дълъг наниз от аметистови зърна.
Тринайсет века по-късно – през 1010 г, ученият-енциклопедист Абу Рейхан Бируни, е съветник и придворен лекар в двореца на шаха на Хорезм Айн ад Даула Абу-л Аббас Мамун ибн Али. Хорезм по това време е могъщо царство в Средна Азия в небивал икономически подем. В неговите укрепени градове пристигат търговци от всички посоки на света – от Китай, Индия, Волжска България, Византия. Владетелската хазна се пълни с несметни богатства, а шахът е посветил времето си основно на харема. Кой няма да пожелае да бъде вечен при тия обстоятелства? Веднъж той повиква Бируни и му поставя необичайна задача: да открие еликсир за безсмъртие. Малко по-късно ученият съвсем сериозно го съветва да пие всички напитки в ахатова чаша.  В днешно време научни изследвания потвърдиха, че структурираната с ахат вода влияе благоприятно на кръвоносните съдове и подпомага регенерацията на клетките .
Известно е също, че натрупването на отрови в ядрата на клетките е причина за стареенето на организма. Съвременната минералотерапия разполага с най- ефикасното средство за изчистване на  токсините от тях – минералът клиноптилолит. Клиноптилолитът е най-изучаваното нещо на планетата. Няма друга тема, на която да са посветени толкова страници изследвания. Заради граничещите си с вълшебството качества е обявен за минерал на изминалия двайсети век, а най-вероятно ще бъде обявен за такъв и на сегашния век. За да има лечебен ефект от употребата му обаче и той като всички останали минерали трябва да отговаря на определени изисквания.
Малцина знаят, че светената вода всъщност е структурирана  посредством сребърния църковен кръст. Литургичните песнопения са допълнителен елемент от ритуала. За да добие тя наистина целебни свойства, среброто трябва да е самородно, т. е. да не е претърпяло рафиниране. В днешно време сребърни късчета за структуриране на вода се добиват в един от най-старите рудници на континента – „Хартенщайн” в Източна Германия. Ако водата е приготвена както подобава, тя, освен че снема напрежението от организма, дарява и чувство за стабилност и защита.
Колкото и невероятно да звучи, има и минерал, чиито вибрации регулират липидния обмен и намаляват нивото на холестерола в човешкия организъм. Именуван е на холандския полковник, който за пръв път го е пренесъл от Южна Африка в Европа.
Ефектът от употребата на структурирана вода е много бърз – понякога се усеща буквално за минути, което е едно от предимствата при нейното използване. Другото е, че този вид терапия не изисква нито време, нито усилия. Това е изключително важно за съвременния човек, който вечно тича към своите миражи и няма време да отдели дори минута за здравето си. Не е необходимо дори да вярваме, че чудото ще се случи. Достатъчно е само да не забравяме думите на Аристотел към Александър: „Всички пътища, накъдето и да тръгват, водят към сърцето ти. И нека всяка глътка, която отпиваш, бъде знак на благодарност към живота, който то ти дарява!”
Автори: Гергана Митева, Иван Митев

 

Общо 3 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Някой има ли представа тези минерали,които се продават точно като тези на снимката дали са естествени и могат ли да се използват за лечебни цели?

  2. За съжаление не всички минерали, които се продават са естествени.За някои казват, че са направени от прах от естествени, но…Естествените са по-скъпи.Питайте като купувате. Обикновено продавачите си казват, а ако не знаят , потърсете друго място.Ако минералите са вградени в сребро или злато, също могат да се използват.Сем. Митеви могат да Ви изпратят подходящите за целта, не ги продават скъпо, а са истински.Това не е реклама, купувала съм от тях.

  3. Как може да се определи, кой минерал е най- подходящ за съответната болежка и как може да се направи поръчка на сем.Митеви?

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД