Щастието е „заразно”

Казват, че нещастието обича компанията, но същото може да се каже и за щастието.
Според проучване, обхващащо взаимоотношенията на 5 000 души в продължение на десетилетия, проведено от учени от Университетите в Харвард и Сан Диего и публикувано от Британския медицински журнал, щастието се разпространява бързо чрез социалната мрежа от членове на семейството, приятели и съседи.
Ако познавате някой, който е щастлив, означава, че и вие имате 15,3% повече шансове да сте щастлив, твърди проучването. Щастливият приятел на приятел увеличава вашите шансове за щастие с 9,8%, дори приятелят на сестрата на съседа ви може да увеличи вашите шансове за щастие с 5,6%.
Вашето емоционално състояние зависи не само от действията и изборите, които правите, но и от действията и изборите на другите, много от които дори са непознати за вас. Проучването е част от увеличаващата се тенденция да се измерва качеството на живота като решаващ компонент за общественото здраве. Учените са документирали, че хора, които описват себе си като щастливи, живеят по-дълго, дори и да имат хранично заболяване.
Това ново проучване доведе до сериозни заключения в разбирането на определящите фактори на здравето и за създаването на политика и интервенции, твърди психологът д-р Андрю Стептоу от лондонския “Юнивърсъти колидж”.
Проучването, включващо над 5000 души наблюдавани в период от десетилетия установило, че щастливите хора, разположени в географска близост, най-ефективно разпространяват доброто настроение. Освен това, хората, които са в центъра на големи социални мрежи, били най-щастливи.
В тази връзка заключението е, че щастието е като заразна болест. Това не е пръвото доказателство, че емоциите могат да се разпространяват като вирус. Проучавния са доказали, че келнерите, които предлагат услугите си с усмивка, получават по-голям бакшиш. От друга страна, съжителството с умерено депресиран съквартирант в колежа, увеличава вероятността за развитие на собствена депресия.
Изследването било фокусирано върху 4739 души, които били част от второ поколение група, присъединила се през 1971 год., тъй като много от тях имали родители и деца в други групи. Учените претърсили мрежата им от контакти с помощта на домашните адреси, за да открият съседи и информация от работното място, за да идентифицират техни колеги. Като цяло, те открили мрежа от 12 067 доброволци, свързани помежду си с 53228 връзки.
В ранните етапи на проучването е доказано, че наднорменото тегло и тютюнопушенето се разпространяват между приятели и роднини.
За да оценят щастието, изследователите разчитали на мнението на доброволците доколко биха се съгласили с твърдения като: “Бях щастлив” и “Наслаждавах се на живота”. Въпросите били зададени три пъти в периода 1983 – 2003 год.

Резултатите били поразителни:

Щастлив приятел, живеещ на километър разстояние увеличава вероятността вие да сте щастлив с 42%. Ако същият този приятел живее на два киломерта разстояние, това влияние спада до 22%. Според проучването щастливите приятели, които са по-отдалечени, нямат ясно изразено влияние.
По същия начин, щастливи брат или сестра, увеличават шансовете за вашето щастие с 14%, но само ако живееят на разстояние километър от вас. Щастливият партньор увеличава шансовете ви за щастие с 8%, ако  живеете под един покрив. Близките съседи, които са щастливи ви дават 34% повече шансове, другите по-отдалечени съседи, обаче, нямат влияние, дори и да са в същата сграда.
Учените предполагат, че емоциите се разпространяват чрез честотата на контактите. Като резултат на това хората, които живеят на далечни разстояния, поради което не се срещат често, нямат голям ефект върху щастието едни на други.
Според проучването, изключение правят единствено колегите в работата, защото се предполага, че нещо в работната среда пречи на щастието им да се разпространява.
Психолози, изследващи причините и последствията от добрия начин на живот твърдят, че откритието за важността на географското разположение е от изключетелно значение. Макар да сме свързани с приятелите и роднините, които живеят далеч от нас чрез телефони и интернет, резултатите показват, че нищо не може да се сравни с общуването лице в лице. Учените споделят, че не им е известен механизмът, по който се разпространява щастието. Едната възможност е, че хората разпространяват доброто си сътояние и настроение, като щедро раздават от своето време и пари. Еволюцията може би е насърчила “заразното” щастие, след като е помогнала на ранните човеци да засилят социалните си връзки, за да формират успешни групи.
Според социолози, изследващи социалните връзки, това проучване може да преувеличи ролята на социалните връзки в разпространението на щастие. Много от доброволците в проучвенето са родители, братя и сестри, както и деца на други доброволци, и тяхната предразположеност да бъдат щастливи може да се дължи на гените им.
Проучването обаче, е достатъчно убедително и надеждно, за да накара законодателите да се замислят за важността на социалните връзки при планирането на проекти, свързани с щастието, наднорменото тегло или тютюнопушенето.

Източник: „Лос Анджелис Таймс”

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД