Флуорът – лекарство или отрова

Флуорът в таблицата на Менделеев.

Споровете по този въпрос продължават и в момента.

Флуорът (F) е бледожълтеникав газ с остра задушлива миризма.Откриването му под формата на калциев флуорид дължим на Георгиус  Агрикола. Това се случва през далечната 1529г. Дълго време този елемент не може да бъде изолиран, поради изключителната му способност веднага да се свързва и да образува съединения. Едва през 1886г., след 74 години непрекъснати опити,  Анри Муасан успява да изолира химичния елемент флуор, за което получава Нобелова награда за химия през 1906г. След изолирането на флуора и възможността за лесен синтез на негови съединения, флуоридите са считани за едни от най-опасните замърсители на околната среда. Учените и лекарите са установили, че флуоридите изключително лесно се предозират и довеждат до следните негативни ефекти:
Скелетна флуороза. Това е болестно състояние  в резултат на натрупване на флуор в костите, правещи ги много слаби и чупливи. Бъбреците могат да елиминират само 50% от ежедневния прием на флуориди. Останалата част се натрупва в костите. САЩ (където водата в някои региони все още се флуорира) е страната с най-висока честота на фрактури.
Флуоридите причиняват артрит.
Флуоридите са канцерогенни  чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди.
• Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека. При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, намалява коефициентът на интелигентност. Теорията за световната конспирация интерпретира тези факти като опит на управляващата върхушка да  манипулира по-лесно хората.
Високите концентрации флуорид нарушават нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма. Това води до риск от редица заболявания (алергии, рак, Алцхаймер).
• През 1993 г. NRC (Националнят съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че до 80% от децата в райони с флуорирана вода имат зъбна флуороза – петна по зъбите.
При дневен прием над 2,5 mg се развива флуороза на зъбите  и има вероятност за остеосклероза.

Попитахме Министерство на здравеопазването у нас има ли определена дневна норма за прием на флуор. В отговор ни изпратиха ето тази таблица. Публикуваме я без промяна.

В Наредба №23 от 19.07.2005 г. на МЗ, която действа и досега, за физиологичните норми за хранене на населението (обн., ДВ. бр. 63 от 2005 г.), в Приложение № 6 към чл. 10 е посочен препоръчителен и адекватен хранителен прием на минерални вещества, в т.ч. и на флуор.

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на минерални вещества (среднодневно)

а- Недоносените бебета и тези с ниско тегло при раждане (под 2500 г) се нуждаят от допълнителен прием на желязо.

*Адекватен хранителен прием

От къде може да се набави естествен флуор?
Храната и водата са достатъчно богати на естествени флуориди необходими за растежа на зъбите и тяхното изграждане.
Морската храна и особено водораслите имат високо съдържание на безвреден флуорид. Основни източници на флуор са водата (около 1/3 от дневния внос) и растителните храни, особено чаят, соята, пшеницата, оризът, спанакът, лукът, зеленолистните  зеленчуци.
В подпочвената или изворна вода съдържанието на флуорид е достатъчно за защитата на зъбите (до 1 mg/l), като той се среща главно във формата на калциев флуорид.

У нас има 31 вида минерални води, които се бутилират и към момента всички са с актуални сертификати. Прегледахме някои от тях и установихме, че с по-ниско съдържание на флуор са водите от находищата София-Горна баня (0,2-0,3-мг/л), с.Катунци, община Сандански (0,3 мг/л), с.Спанчевци, община Вършец (0,6мг/л), Банкя, обл.София (0,5 мг/л), София-Княжево (0,2мг/л), Клисура (0,6мг/л),Тополи, община Варна ((0,1мг/л), пак там , но в с.Константиново (0,35мг/л). С по-високо съдържание на флуориди са водите от находищата в с.Шипково, община Троян (1,45 мг/л), гр.Девин, област Смолян (от 1,8 до 7,7 мг/л); с.Бързия, Берковица (2,13 мг/л); Медово, община Поморие (2,35); Велинград-Чепино (4.0мг/л); Ракитово, област Пазарджик ( 5,0 мг/л); Баничан, община Гоце Делчев (3,80мг/л); Старо Железаре, община Хисаря (3.0мг/л); Белчин, община Самоков (5.0 мг/л); Ракитово, област Пазарджик (5,0мг/л)… Това далеч не са всички находища на минерална вода, но пълна информация може да се намери на сайта на МЗ. Освен това съдържанието на флуор е изписано на етикетите на бутилираната вода и всеки лесно може да прецени колко и от коя вода да пие.

Ползата от външния прием на флуор, дори и в дози , считани за безопасни, е спорна. Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите на децата и възрастните. Кариесът не е флуорнедоимъчно заболяване, а се развива най-често в резултат на хранене с рафинирана въглехидратна храна . Допълнителен фактор е недостатъчната хигиена на устната кухина. Приемът на флуориди при ниско количество на калций в храната, доказано води до повече кариеси, а не до тяхното намаляване.
Използването на флуориди в добавка към вода и паста за зъби и мляко може да превиши безопасното ниво на флуоридния прием.
Потребностите от флуор са строго индивидуални и зависят от много фактори – приемана храна, вода, медикаменти. Прилагането на различни видове допълнителен прием на флуор, може лесно да доведе до предозиране и флуороза, вместо предпазване на зъбите от кариес. За подобен случай на територията на община Варна през 2008г. съобщава пресата. Установява се, че във   Варна  много деца в детските градини са със симптоми на зъбна флуороза (петна по зъбите, нарушаване на емайла), като една от причините за заболяването е консумацията на флуорирано мляко. Заради скандала се спират  доставките на този тип мляко за детските градини на територията на общината. Оказа се, че много от родителите дори не са знаели , че на децата им се дава флуорирано мляко.

Провежда ли се в момента флуорна профилактика на оралното здраве и как точно – беше другият ни въпрос към МЗ. Ето и отговора:

“Провеждането на флуорна профилактика изисква индивидуална консултация с лекар по дентална медицина. Формите на флуорна профилактика на зъбния кариес са две: ендогенна форма, при която приемът на флуор е вътрешно – като флуорни капки или таблетки, флуорирано мляко, минерална вода с високо съдържание на флуор (приeма се само една от изброените ендогенни форми) и локална форма, при която въздействието е директно върху зъбната повърхност  като паста за зъби, разтвори за плакнене с флуор, флуорни лакове и гелове, дъвки с флуор. Двете форми на флуорна профилактика – ендогенната и локалната, могат да се комбинират.”

Коментара оставяме на вас.

Повече информация за вредата от флуора можете да намерите в книгата на д-р Атанас Гълъбов „Световната конспирация срещу здравето“.

Общо 2 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. До колкото знам в някои държави дават на бебетата флуор педи и известно ереме след като изникнат зъбчетата.

  2. Какво означава адекватен прием? Тази таблица дадена от министерството на здравеопазването е много странна. Как се определя какво е адекватно? В края на краищата това са норми и трябва да са точни.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД