Ароматерапията и етерично – масленият масаж

Босилек.

Хората се възползват от здравословните благовония от незапомнени времена. Използването на обонятелния анализатор и подбирането на средства за лечение с негова помощ се е развивало паралелно с най- древните лечебни изкуства- масажа и лечението с билки и храни.
Ароматерапията е част от световната медицинска практика. Тя не е самоцелно аплициране на етерични масла, а  сложна терапевтична система , която често се представя като дял от фитотерапията.
Етерично масленият масаж  включва основните принципи на ароматерапията, както и приложението на целенасочени, масажни дразнения.
Етеричните масла  имат многообразни начини на приложение, като най-често използваните са: масаж,инхалации и вани. Те въздействат на три различни нива /психично, соматично и енергийно/.
Етеричните масла имат подчертани противовъзпалителни свойства, което определя тяхното соматично/телесно/ въздействие върху определен локален проблем.
Техните специфични ароматични излъчвания се възприемат и провеждат от обонятелния анализатор, който има директна връзка с централната нервна система  и ендокринната система .Чрез тази връзка те влияят върху невровъзбудните процеси и хормоналния баланс. Това многостранно действие етеричните масла имат, благодарение на уникалните съчетания от биохимични съединения. В тяхно лице ние притежаваме едно сериозно оръжие, с което да решаваме голяма част от здравните си проблеми, като спазваме холистичния подход и имаме възможност за безброй профилакто-терапевтични вариации.
Не е тайна, че етеричните масла са сред най-мощните антибактериални и антивирусни агенти, познати на човека. В това си качество те представляват твърде жизнеспособна алтернатива на антибиотиците. Нещо повече- благодарение на естествения си произход те са динамични и адаптивни системи, чието въздействие може да се променя в зависимост от мутациите на вирусните и бактериални щамове. Това им свойство ги прави значително по-гъвкави в терапевтично отношение в сравнение с  антибиотиците. Възможно е в тяхно лице да намерите незаменим съюзник в борбата с разнообразните вируси.
Те са принципно безвредни за здрав човек, но тъй като всеки има някакъв здравословен проблем и различна поносимост към химическите  вещества в състава на маслата, преди използването им е желателна консултация със специалист ароматерапевт .
Етеричните масла представляват своеобразна легитимност на растението, от което са извлечени,  и носят неговата енергийна еманация.Това ги прави перфектни балансиращи агенти на енергийните структури на човешкото тяло.

Масло от босилек ( ocimum basilicum / bazil/)

Родината на многото видове босилек е Азия и прилежащите и острови в Тихия океан. Днес основните производители на босилково масло са страните от Северна Африка, Франция, Кипър и Сейшелските острови, но се приема, че най-качествено масло се произвежда в Европа. Ароматът му е характерен билков, сладък, леко тръпчив. Съдържа кетони (борнеон, камфор, синеол), алкохоли (линалол), терпени (оцимен, пинен, силвестрен), феноли (метилхавикол, евгенол).

Босилковото масло действа антисептично, бактерицидно, потогонно, аналгетично, отхрачващо, намалява мазнините, нормализира работата на стомаха, подобрява храносмилането, стимулира работата на мозъка, помага при нервни разстройства, действа като антидепресант, усилва лактацията, възстановява менструалния цикъл, използва се като афродизиак и като противоглистно средство, оказва подмладяващо и тонизиращо действие, неутрализира отровите.

Правилното дозиране е важно, защото при предозиране може да подейства в посока, обратна на желаната.Тъй като стимулира менструацията, може да се използва като средство за предотвратяване на бременност. При по-чувствителни хора може да предизвика кожни раздразнения. Тъй като стимулира мозъчната дейност, маслото от босилек е прекрасно средство при главоболие и мигрена, помага да се преодолее депресията. Използва се при измръзване, за възстановяване при временна парализа. Често се прилага при синузит, астма, бронхит, ефизем, грипни епидемии, дори възстановява обонянието след прекарана хрема.Маслото от босилек е ефективно средство за лечение на различни храносмилателни разстройства: повръщане, гадене, стомашни спазми, киселини, хълцане. Притежавайки свойствата на антисептик, босилекът е способен да дезинфекцира червата и бъбреците. полезно е и при ухапване от насекоми, намалява съдържанието на пикочна киселина в кръвта, облекчава болките при подагра, стимулира кръвообращението.

Маслото от босилек се комбинира добре с бергамот, исоп, лавандула, майорана, маточина, нероли, здравец, черен пипер, салвия.

Източник: www. stnikola.  net

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД