Маслото от моркови забавя стареенето на кожата

Морковите са незаменим източник на вит. А

Всички части на моркова съдържат етерично масло със сух и сладък аромат. В древността този зеленчук високо се е ценил като лекарствено растение. Добре известна била неговата способност да извежда газовете от червата, да стимулира работата на черния дроб и жлъчката, да подобрява зрението.
Съдържащите се в него алкохол ( каротол), терпени (бизаболен ,лимонен, пинен)  фенол ( азарон), бетакаротин определят и въздействието му върху човешкото тяло.
Маслото от моркови се е доказало като ефективно средство за изхвърляне на камъни от бъбреците и подобряване на състоянието на болните от хепатит. То е прекрасен дезинфектант на червата, действа диуретично, противоглистно, подпомага извеждането на токсините от организма. Намалява болката при язви на стомаха, способства извеждането на мазнините от организма, облекчава болезненото състояние при цистит. Практиката показва, че маслото от моркови може да се прилага и при подагра. Известно е, че стимулира производството на хормони, като по този начин укрепва  репродуктивната система и регулира менструалния цикъл.
Приложено върху лицето подобрява цвета му, тонизира и омекотява кожата, прави я по-еластична. Помага да се премахнат възрастовите пигментни петна. Има репутация на панацея при преждевременно стареене, предотвратява  появата на бръчки, добре повлиява витилиго, сърбежи, обриви, екземи, псориазис, колоидни ръбове и възпалени рани.
Не се препоръчва употребата му от бременни жени!
Маслото от моркови може да се съчетава с масла от портокал, бергамот, лавандула, лайм, лимон, лимонена липия, маточина, хвойна, нероли, петигрийн, розмарин.

Източник: www. stnikola. net

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД