Диагностика по пулса

За да не докосва жените, китайски лекар измервал пулса им през панделка.

Много от заболяванията могат да бъдат открити и без странична помощ, без дълги и неприятни изследвания. Как ли? Пулсът ще ни подскаже, стига само да се научим да го „чуваме“.
Още в древността китайските лекари поставяли диагноза по пулса. Един от първите бил Бян Цяо. Поради  забраната чужд мъж да се докосва до жена, се наложило древният лекар да измисли особен способ за пулсова диагностика. Той привързвал около китката на пациентката тънка панделка и през нея измервал пулса й, без да я докосва. По-късно неговите последователи успели да определят 28 вида пулс, всеки от които „разказвал“ за здравословното състояние на човека.

Пулсовата  диагностика позволява да се избегнат много сложни и скъпоструващи предварителни изследвания. Добрият специалист само с нежно докосване може да определи какво е състоянието на един или друг орган, какви продукти трябва да се изключат от хранителния режим , какво може да се очаква от здравето в бъдеще, даже характера, а оттам и съдбата на пациента.
Бъди си сам лекар
Вдействителност всеки може да диагностицира сам здравословното си състояние. Според специалистите най-доброто време за това са часовете между 11 и 13, защото именно тогава пулсът е най-спокоен и устойчив.
Измерването започва от лявата ръка. Обхванете китката на лявата ръка , поставяйки показалеца, средния и безименния пръст по продължение на лъчевата артерия. Ударите на сърцето се усещат по-силно под единия от трите пръста. Пулсът се измерва по два начина:  с леко докосване  и по-силно притискане.
Ако при леко докосване пулсът се усеща под показалеца, това подсказва проблеми с дебелото черво, под средния пръст – говори за проблеми със стомашно-чревния тракт, ако го усещате по-силно под безименния , обърнете внимание на репродуктивните си органи.
Като притиснете малко по-силно и усетите отчетливо биене под показалеца, вероятно става дума за белия дроб, пулсът под средния пръст насочва към далака, а под безименния показва възможни проблеми с бъбреците, наличие на песъчинки или камъни.
Повторете същото и с другата ръка. При лек натиск силното тупкане под показалеца подсказва сърдечно-съдови проблеми, ако го усетите  под средния пръст обърнете внимание на черния дроб, а под безименния- може би става дума за смъкнат ( плаващ) бъбрек, по-скоро за десния.
При по-силен натиск усетите ли най-отчетливо биенето под показалеца е време да помислите за тънките черва, под средния пръст е знак да обърнете внимание на жлъчката, а ударите под безименния пръст говорят за възможен хроничен цистит.
Сангвиник, меланхолик, холерик или флегматик? Оказва се, че по пулса може да се определи и темпераментът на човека. Важно е обаче той да се измерва в добро здраве и спокойствие, иначе резултатите могат да ви подведат.
Ако пулсът ви е 60-70 удара в минута, ритмичен и равен,  вие сте ярко изразен сангвиник, енергичен и жизнерадостен.70-80 удара в минута рязък непостоянен ритъм ви препращат при холериците, живеещи единствено по законите на сърцето. Ако пулсът е слаб, но постоянен и не надвишава 70 удара в минута е възможно да сте флегматик със силен и уравновесен характер.Слаб пулс с прекъсвания и над 80 удара в минута говори за срамежлив и стеснителен меланхолик.
За бъдещите родители
Ако искате вярвайте, но в китайската и тибетската медицина определят пола на нероденото още дете само по пулса. Ако той, измерен на дясната ръка на бъдещата майка, се усеща под безименния пръст, значи ще се роди момче. Ако е по-силен под същия пръст, но измерен на лявата ръка, може да се очаква момиче.
Смята се, че всяка възраст си има характерна нормална сърдечна честота. Сърцето на новороденото бебе бие със 140 удара в минута, на дете от 1 месец до една година – със 130 удара/мин, от 1 до 2 години пулсът е 100 удара/ мин, от 3 до 7 г. нормалният пулс е 95 удара/ мин, а от 8 до 14 г. за нормални се приемат 80 удара в минута.
Здрав човек в работоспособна възраст би трябвало да има пулс 72 удара в минута, при по-възрастните хора пък нормалният пулс е около 65 удара в минута. Към болестно състояние насочва пулсът от 120 удара, а над 160 или 50 удара в минута говорят за смъртна опасност.
Забележка: Диагностициране не се прави:
• По време на критичните дни на ПМС ;
• След секс;
• Преди или след хранене;
• След спорт;
• Веднага след събуждане;
• Когато приемате антидепресанти или сърдечни лекарства;
• По време на заболяване;
• Когато температурата на тялото е повишена.

Източник: wikidigger.ru

Общо 2 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. Още от малки гледаме по разни филми как ако на някой му стане нещо лошо веднага му мерят пулса.Хубаво е че чрез подобна пулсовата диагностика позволява да се избегнат много сложни и скъпоструващи предварителни изследвания както и вие ни пишете.Не ти пречи да се научим и да знаем във всеки един момент какво ни е.Много благодаря за статията, дори преди дни ми беше попаднала пред очите в една книжарница книга която е е свързана с пулса, може би трябва да си я купя.Удивително е как в някои страни могат да кажат какъв ще е пола на детето ти само като ти премерят пулса.Дори и темперамента, може да се спести от ходене на лекари хаха

  2. Здравейте. Имам въпрос. Как трябва да се усеща пулса при напълно здрав организъм? Защото така излиза, че задължително някой орган боледува. Благодаря предварително.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД