С диабет на път

Дали наблизо или далеч, дали със самолет, или с кола по магистралата, да сте на път, ако страдате от диабет, по правило не представлява проблем. Добрата подготовка и планиране при всички положения обаче са от съществена важност за избягването на хипо- или хипергликемични пристъпи.
Диабетиците, които си инжектират инсулин, или приемат медикаменти, понижаващи нивото на кръвната захар, могат да предотвратяват силните колебания на гликемичния индекс. Ако се внимава за спазването на някои общи препоръки, нищо не може да застане на пътя на  приятната почивка.
Подготовката трябва да започне още с опаковането на багажа: Какви уреди са необходими? Какво трябва да сложа в ръчния багаж и какво – в основния? Къде ще съхранявам инсулина? Освен това планирането на пътуването зависи и от средството за придвижване – как например, изглежда “инсулиновата стратегия” при дълги самолетни полети и преминаване на различни часови пояси? Също така важни са различните източници за съвети и консултации по отношение на дестинацията, в допълнение към информацията от пътеводителя.
Ние се погрижихме да съберем малко информация, която би могла да бъде полезна за хората с диабет при планирането и подготовката на тяхната отпуска.
Едно правило важи във всички случаи – преди всяко пътуване е нужен разговор с лекуващия лекар. С него можете да уточните и изясните индивидуалните особености на захарния диабет, които са от значителна важност при едно пътуване.
С добра подготовка към приятната отпуска
“И най-дългото пътуване започва с една-единствена крачка”, гласи известна поговорка. Първата крачка за хората с диабет е добрата подготовка и планиране на пътуването. Тук идват на помощ някои основни правила, за които трябва да се внимава на преден план.
Междинните хранения трябва да са добре премислени и подготвени. При пътуванията със самолет например може да се стигне до значителни закъснения, през които да е необходимо да се храните. Задръстванията по пътищата също могат да удължат времето ви за пътуване. В такива случаи е важно да сте се погрижили за достъпа си до храна. Добре е също така да сте информирани относно правилата за внос на храна в страната, или страните, които имате намерение да посетите, тъй като е възможно да съществуват особености и ограничения.
Дори и да сте запознати с езика на съответната страна, не е лоша идея да научите и някои по-специализирани термини, като например “диабет”, “лекар”, “хипогликемия”, както и някои основни обръщения, за да имате възможността при необходимост да потърсите адекватна лекарска помощ.
Информирайте се за обичайният вид инсулин, който се предлага в аптеките на страната, която предстои да посетите и дали бихте могли при необходимост да го използвате вместо вашия собствен. Диабетиците, които се лекуват посредством понижаващи кръвната захар медикаменти,  следва да се информират и запишат наименованията на лекарствените вещества, за да нямат проблеми при евентуална загуба на медикаментите си.
Никой не е застрахован от непредвидени събития. Затова вземете със себе си достатъчно резервни материали за терапията ви с инсулин или таблетки. При инжектиране на инсулин с писалка или помпа, например, е задължително да вземете със себе си и спринцовки, които да можете да използвате в случай на дефект на уреда, който използвате обикновено. Проверете основно дали функционират правилно уредите преди пътуването. Срокът на годност на инсулина или таблетките, също е нещо, на което трябва да обърнете внимание – той не трябва да приключва по-рано от края на пътуването ви.
Обикновено преди всяко пътуване е редно да проверите имунизационния си статус, като при нужда наваксате пропуснати ваксинации.
Здравна застраховка – няколко седмици преди пътуването е добре да се информирате за условията на здравно осигуряване в страната, към която сте се запътили. Посредством европейската здравна застраховка, българските граждани имат право на медицински услуги в рамките на целия европейски съюз. При пътувания извън ЕС обаче, е редно да имате сключена здравна застраховка за периода на пътуване и страната, която е ваша дестинация.
Чеклистът – опаковането на багажа става лесно
При опаковането на багажа е много важно да разграничите ръчния от основния багаж. Това е важи особено за пътуванията със самолет, тъй като основният багаж става недостъпен за вас от момента на регистрация до края на полета. Освен това, в багажните отделения на някои самолети температурните отклонения са особено големи, което може да повреди инсулина, медикаментите и тест-лентите за кръвна захар.
Поради тези причини задължително вземете в ръчния багаж:
– Охладен инсулин и таблетки, достатъчни за цялата продължителност на пътуването.
– Спринцовки и игли / писалка / помпа.
– Уред / ленти за измерване на кръвната захар .
– Храна за спешни случаи .
– Глюкагонова инжекция.
– Тест-ленти за измерване на ацетон .
В основния багаж отиват:
– Резервна писалка, писалка за еднократна употреба, както и спринцовка за еднократна употреба  .

– Резервен уред за измерване на кръвната захар, както и резервни батерии .
– Убождаща писалка и ланцети.
– Охлаждаща кутия за инсулин.
– Страндартна аптечка за пътуване (болкоуспокояващи, левкопласт, термометър, таблетки за разстройство и повръщане ) .
На път – отиване и връщане
Принципно при пътуване в една единствена часова зона няма нещо извънредно, за което болните от диабет трябва да внимават. При по-дълги пътувания е редно обаче да бъдат измервани нивата на кръвната захар преди и по време на самото пътуване. Това е особено важно, ако шофирате, тъй като евентуален хипогликемичен пристъп може да бъде опасен.
При пътуване в различна часова зона трябва задължително да бъдат адаптирани часовете на прием на медикаменти, в зависимост от часовата разлика.
Часови зони
Други континенти, различни часови зони – тези подробности са изключително важни за хората с диабет. При такива пътувания е редно много добро планиране на инсулиновите или медикаментозни приеми .
При полети на запад денят се увеличава. Това означава, че часовете за вечеря и сън се изместват назад, което от своя страна може да доведе до инсулинова недостатъчност и опасност от хипергликемия.
При полети на изток денят се съкращава. Тук съществува риск от хипогликемия, тъй като нуждата от инсулин е по-малка от обикновено.
При часова разлика по-малка от 6 часа нуждата от инсулин може да бъде покрита с поемането на така наречените бонус дози инсулин (извънредното количество инсулин, приемано, за да покрие очакваното повишение на кръвна глюкоза), поемани след допълнителните хранения. При по-големи часови разлики нуждата от инсулин следва да се регулира чрез регулиране на нивата на базалния инсулин. По този начин се постига постепенно повишаване или намаляване на стойностите.
Десинхронизация
Десинхронизация на биологичните ритми обикновено настъпва при дълги пътувания, с преминаване на няколко часови пояса. В тези случаи биологичният часовник в човешкото тяло излиза от нормалния си ритъм и трябва да се настрои към новата часова зона. Това вътрешно пренастройване, в зависимост от часовата разлика, може да трае до 5 дни. Процесът се изразява главно чрез симптоми като умора, проблеми с концентрацията, резки смени на настроението, безсъние или гадене – все симптоми, които са признак и за хипо- и хипергликемия. Именно поради тази причина нивата на кръвната захар трябва да бъдат редовно измервани и контролирани. Добре е измерванията да се правят в интервали от най-много три часа.
Говорете задължително със своя лекар, особено когато пътувате в друга часова зона. Той ще ви даде най-добрите препоръки за оптимален и индивидуален прием на медикаменти.
Вече сте пристигнали – за какво трябва да внимавате по време на престоя
Най-сетне пристигате – опаковането на багажите и пътуването сега са минало. От този момент нататък най-после можете да си починете добре. По време на престоя обаче също трябва да внимавате за определени фактори, така че след доброто начало да можете да се насладите и на една пълноценна почивка:
-    Инсулинът  не бива да бъде излаган на пряка слънчева светлина. Съхранявайте го най-добре на места, които слънцето няма шанс да достигне. Такова място е например хладилната чанта, но внимавайте да няма пряк контакт до лед. Инжектирането на инсулина също трябва да става внимателно – след него не бива да се подлагате на преки слънчеви лъчи, тъй като те могат да ускорят действието на инсулина, като по този начин повишават опасността от  хипогликемия.
-    Чужди култури, различна храна – за хората с диабет това може да се превърне в предизвикателство. Въглехидратните стойности на храните не навсякъде се обозначават върху опаковките. За това е препоръчително измерването на кръвната захар да става на по-кратки интервали. Така ще предотвратите прекомерното покачване на захарните нива.
-    Дали ще изкачвате планини, ще карате колело, или ще плувате – ако по време на отпуската се движите повече от обикновено, е редно и по-внимателно да наблюдавате нивата на кръвна захар, според които да настроите и приема на медикаменти.
-    В случай на стомашно-чревно неразположение или заболяване в никакъв случай не прекъсвайте инсулиновата терапия.
-    Редовно поглеждайте стъпалата си – малки мехури и ранички могат бързо да се възпалят и да станат причина за диабетно стъпало.
Нашата препоръка: Най-добре разкажете за плановете си за отпуска на своят лекуващ лекар и го помолете за съвет. Той може да ви разясни някои несигурни моменти и да отговори на всичките ви въпроси.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Предстои ми пътуване на екскурзия в Дубай за 6 дни.На инсулин съм 3 пъти на ден.как мога да пренеса писалката за инжектиране с мен в личния ми багаж в самолета?Мога ли да го сложа в куфара си.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД