Иновации в лечението на диабет. Лечение на захарен диабет със собствени стволови клетки

През януари  2009 г. в болницата „Доминикус” в Дюселдорф, Германия,  тържествено е открита водещата клиника и главният офис на XCell Център – частна клиника, специализираща се в лечение със собствени стволови клетки. Това е втора клиника за фирмата – първата се намира в Кьолн.
Този иновативен център е основан през 2007г. и от тогава до сега през него са преминали повече от 4000 пациенти с различни заболявания, на които успешно е проведено лечение със зрели собствени стволови клетки. В центъра не само се лекуват пациенти, но се развива и научна дейсност.
Ако вие или някой от близките ви страда от диабет, то вие сте наясно с неговото разрушаващо действие.Често го наричат „мълчаливият убиец” , защото действа бавно , незабелязано и без никакви симптоми. Диабетът причинява заболявания на сърцето, очите, бъбречна недостатъчност, уврежда  нервната система, нарушава ерекцията…и това е  само малка част от последствията на коварната болест.
Много сериозна последица е хипергликемията ( високо съдържание на захар в кръвта), както и проявата на хипогликемия ( много ниски нива на кръвна захар). Последните изследвания показват, че даже пероралния ( през устата) прием на някои антидиабетични препарати може да доведе до сърдечна недостатъчност. Ситуацията става още по-критична, когато хората с диагноза „захарен диабет” прибягват до лекарства, понижаващи кръвната захар или предотвратяващи хипогликемичната кома, която причинява изключително сериозни дегенеративни заболявания.
Новият метод
Иновационният метод за лечение на захарен диабет тип 1 и 2 с помощта на стволови клетки от организма на самия пациент изключва използването на традиционните лекарствени средства. Методът се бори с първоначалната причина за диабета, като едновременно понижава нивото на кръвната захар и свързаните с това усложнения. Последните резултати показват, че методът за лечение със стволови клетки действа и при проявление на хипогликемия – при хипогликемичен шок или кома, които, ако не се окаже своевременна помощ, могат да доведат до смърт.
Каква е процедурата
Стволовите клетки се въвеждат в панкреаса чрез катетър. Ако по някаква причина пациентът не може да понесе процедурата, той може да избере венозно въвеждане на стволови клетки.
В първия ден на лечението с тънка игла и под местна упойка се прави минипункция на костен мозък от тазовите кости. Процедурата трае около 30 мин.
Независимо, че при въвеждането на иглата се усеща някаква болка, повечето пациенти не считат процедурата за особено болезнена. След приключване на процедурата пациентите могат да се върнат в хотела и са в състояние да се занимават с обичайните си дела.
На следващия ден стволовите клетки се отделят от костния мозък. Във високотехнологичната  лаборатория, оборудвана в съответствие със законовите изисквания на Германия, клетките се преброяват  и се тества тяхното качество.Тези клетки имат потенциала да се преобразуват в различни типове клетки и са способни да възстановят повредените бета-клетки на панкреаса.
Реплантация на стволовите клетки
На третия ден , отново с катетър и под местна упойка , стволовите клетки се реплантират в панкреасната артерия на пациента . Процедурата трае около 90 минути. Пациентът остава в клиниката за наблюдение за 2-3 часа. На пациентите, които не могат да понесат процедурата, например такива, страдащи от бъбречни заболявания, се предлага алтернативна реплантация на стволови клетки по венозен път. От гледна точка на безопасността пациентите се задържат в града още един ден, а на петия ден могат да се приберат вкъщи.
Резултати от лечението
Следните статистически данни са получени през юли 2009г. след лечението на 50 пациенти, болни от диабет: 40% от пациентите са били инсулинозависими (първи тип) и 60% са били инсулинорезистентни (втори тип диабет).Четири от петима са мъже , средната  възраст на пациентите е 51 години.
След лечението у една трета от инсулинозависимите пациенти настъпило подобряване на здравето. В случая с инсулинорезистентните пациенти подобрение се наблюдава при две трети от тях. Като цяло съобщенията за подобряване на състоянието включват: установяване на стабилно ниво на кръвната захар, намаляване на болките в краката, по-ниско артериално налягане, отстраняване на проявите на хипогликемия, най-малко на един от четирима пациенти се е възстановила ерекцията.
Цената на лечението се определя индивидуално и зависи от избрания метод за използване на клетките. Специалист от центъра се запознава с историята на болестта, провежда кръвни изследвания и определя кой метод е най-приемлив за всеки пациент.
Цената на ангиографията е  9 925 евро, включително диагностиката.
Темата за възможностите и рисковете при лечението със стволови клетки набира скорост.
Първоначално учените експериментират с ембрионални стволови клетки, но се оказва, че те се делят твърде бързо и е възможно да се изродят в ракови. В хода на изследванията  се доказа, че могат да се използват и възрастни стволови клетки  и то за лечение на различни болести, считани до сега за неизлечими. Отскоро са започнали първите практики в тази посока, като използването на стволови клетки продължава да се изучава.

Общо 6 коментара към статиятаДобавете коментар
 1. Боледувам от диабет тип 1 от 1992 година. Сега съм на 31 години. Имам дете на 3,5 години. Поддържам глекиран профил около 7,0. Желая да проведа лечение със инжектиране на собствени стволови клетки в Германия. Ако може да ме информирате относно процедурата. С уважение Панайотова.

  • гликирания хемоглобин и кръвната ви захар ще се оправи само след два месеца ако пиете всеки ден карамфилова вода 30 зърна се накисват в един литър студена вода и на следващия ден се испива за деня освен другата вода това лично съм го изпробвала

   • Здравейте, Елена! Моля за малко повече информация относно следното:
    Може ли да използвам тази карамфилова вода при условие, че приемам лекарства за диабет тип 2?
    Предварително благодаря за отделеното време!

 2. Привет,

  Моля да ми изпратите повече информация относно процедурите по лечението.

  @Иглика, ако имаш повече информация ще бъда благодарен ако я споделиш.

  Поздрави

 3. Този месец /октомври 2014/ ми откриха диабет тип 1. Разбирам, че в частната клиника XCell Center са постигнати обнадеждаващи резултати в лечението на тази болест чрез собствени стволови клетки. Моля да ме информирате:
  1. Има ли доброволчески /безплатни/ програми и критерии за включване?
  2. Каква е стойността на оперативната намеса ан блок – изследвания, престой, оперативни процедури и т.н.
  Благодаря предварително.
  С уважение,
  Силвия Филева,
  11612 София, ж.к. Лагера, бл. 38, вх. А
  тел: +359/0/2- 951-6496

 4. Диабета е една коварна болест и ако не се следи на време, то може да стане изключително притеснително.Много е не приятно, че и малки деца се раждат с тази диагноза и трябва през определен период да се инжектират.Има нови и модерни технологии,които им позволяват и сами да се боцкат,но е тъжно, че в 21 век все още няма лекарство, с което да се излекуваме напълно.Благодаря ви за статията и ще се радвам ако продължите тази тема.Всяко едно лечение има своите рискове, но ако не се предприеме такова, то отново има риск нали така!?

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД