Сапунените ядки – безвредна алтернатива на химическите препарати

Сапунени орехчета

В Индия и Непал, в тропичните и субтропичните райони на Азия,  расте  уникалното широколистно дърво Sapindus mukorossi, което синтезира естествен сапун. Плодчетата му са елипсовидни и когато узреят и паднат на земята , местните хора ги събират, изваждат семената и изсушават обвивката. Хората по ония места ги използват от векове за пране, почистване на дома, за борба с въшките, в медицината и козметиката, като контрацептиви,  за подобряване качеството на почвата, в борбата с насекоми и паразити по хората,  по растенията и животните, дори за къпане.
Светът отдавна е открил напълно естественото почистващо  действие на тези плодчета, а от няколко години те могат да се намерят и у нас. Използването им е добра алтернатива на измиващите химически препарати, често предизвикващи алергични реакции.
Как да ги използваме? Много лесно. Те обикновено се продават с малки торбички от естествени материи. Поставяме няколко половинки в торбичката, завързваме я и я поставяме в пералнята или миялната  машина по възможност поне на 40 градуса, за да може  добре да се разтворят измиващите вещества.Количеството на ядките все пак зависи от големината на машината, количеството и замърсеността на прането, тъй че можете да сложите съответно 4-5 или 9-10 черупки.Сапунените орехчета могат да се използват поне 2 пъти, ако не перете на повече от 60 градуса, което превръща използването им освен  в  екологичен и в  евтин начин за пране. И , тъй като ядките нямат миризма, можете да ги ароматизирате с няколко капки естествено етерично масло по избор. Ефектът е добре изпрано и меко пране с ярки цветове, напълно лишено от зловредна химия.
Има още една възможност и тя е да натрошите 50 гр. сапунени ядки и да ги сварите в 1,5л вода като след завирането оставяте да поври  за около 20 минути на слаб огън. Прецеждате получената течност и имате около 1 л. перилен препарат, шампоан или за каквото решите да го ползвате. За пране или в миялната машина поставете 2-3 с.лъжици от течността. Ако налеете част от нея в бутилка с пулверизатор, ще можете да пръскате и растенията, по които има паразити. Добре е да се съхранява на студено. Изчислено е, че 1 кг.сапунени ядки са достатъчни за пране за една година.
В България с подобни свойства са корените на билката сапунче.
Източник: www.matatama.com

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД