Половината мъже в света заразени с човешкия папилома вирус

Около половината възрастни мъже в света са заразени с човешкия папилома вирус. Както съобщава   списание  The Lancet  тези данни са били получени в резултат на международно изследване, финансирано от Американския национален институт за изследване на рака (National Cancer Institute).
В изследването са участвали повече от 1100 мъже от САЩ, Бразилия и Мексико на възраст между 18 и 70 години. Всеки от участниците е бил наблюдаван в продължение на две години, а на всеки 6 месеца са им правени изследвания за наличие на човешки папилома вирус. Инфекцията била проявена при  50% от доброволците. Рискът от заразяване при полигамните мъже се оказал  2, 4 пъти по-висок, в сравнение с моногамните. При хомосексуалистите рискът от заразяване с  папилома вирус с онкогенен потенциал бил 2, 6 пъти по-висок, отколкото при  хетеросексуалните мъже. Онкогенният щам на този вирус причинява 70 % от случаите на рак на маточната шийка при жените и около 60 % от рака на устата и гърлото.
Докато при мъжете често вирусната инфекция преминава сама  за около година и половина, последиците за жените са много по-драматични. Учените са  изяснили, че най-дълго вирусът се запазва в организма на мъжете  на възраст между 18 и 30 години.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД