Сол за живот

Липсата на сол в организма застрашава живота.

За нея в средните векове са се водили кръвопролитни войни, солта се е измервала с теглото на златото. Днес солта е предмет на безкрайни словесни битки -  едни я считат виновна едва ли не за всички болести, други напротив, лекуват с нея множество проблеми.
И така – полезна или вредна е солта? За да отговорим на този въпрос нека разберем защо и кога се употребява сол.
Натрий и хлор са основните елементи, съдържащи се във всички биологични течности в човешкия организъм. Йоните на натрия осъществяват доставянето на аминокиселини и въглехидрати във вътрешността на клетките. Благодарение на натрия и хлора в стомаха се образува солна киселина – важен компонент на стомашния сок. Освен това йоните на натрия и хлора са изключително важни за поддържане на нормалния алкално-киселинен баланс на организма. Солта влиза в състава на кръвта и на другите телесни течности, а водният  разтвор има широко приложение в медицината като кръвозаместваща субстанция при обилни кръвоизливи.
Ако солта се изключи от диетата, човешкият организъм моментално реагира на нарушаването на солевия баланс. Може да се появят мускулни спазми, бърза уморяемост, силна жажда, загуба на апетит. И всичко това, защото при дефицит на натриев хлорид на организма  му се налага да го извлича от собствените си тъкани и кръв.
Солта успешно се използва и като лечебно средство в балнеолечението. Като попада в най-горния слой на кожата тя я предпазва от пресушаване. Дерматолозите препоръчват солени вани като лечебно средство при някои кожни заболявания: дерматози, псориазис, ексудативна диатеза, невродермити и др. кожни проблеми. Солената вана активира клетъчния обмен, затова тя се препоръчва  при  преумора, стрес, липса на тонус. По понятни причини солена вана не бива да се взема непосредствено преди сън.
Добавянето на сол в храната прави вкуса по-наситен. Обаче диетолозите считат, че злоупотребата с тази подправка води до здравословни проблеми. Според тях човешкият организъм има нужда от 6 гр. сол на денонощие. На практика обаче , човек употребява от 10 до 30 гр. дневно. Ако се загледате в етикетите на храните, дори в сладкарските изделия се влага сол, което наистина води до повишен прием и свързаните с това рискове. Любителите на соленото трябва да знаят, че солените храни възбуждат вкусовите рецептори и предизвикват лъжливо чувство за глад.Така се употребява повече храна, отколкото е нужно, килограмите се качват, увеличава се тежестта върху опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система.
Освен това  солта задържа водата, могат да се появят отоци и  да се повиши кръвното налягане.
За да се намалят последствията от прекомерната употреба на сол , медиците съветват да се приемат храни богати на калий.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД