Специална диета забавя остаряването

Специална диета отлага старостта.

Ако се придържаме към диета с ниско количество  мазнини и  захари, богата на плодове и зеленчуци, с добавено рибено масло, в която калориите от мазнини да не са повече от 10%,  е възможно да спрем остаряването на организма -  до такъв извод са стигнали американски учени .
Такава диета помага да се увеличи количеството на фермента теломераза, който управлява стареенето на клетките. Ферментът възстановява и удължава теломерите – ДНК  протеинови комплекси в края на хромозомите, които пряко засягат възрастта на клетките.Докато човек старее, структурната цялост на теломерите отслабва и клетките започват бързо да умират. С късяването на теломерите е белег за риска от заболяване и смърт.
В продължение на три месеца група доброволци били подложена на диета, състояща се от плодове, зеленчуци и риба. В резултат учените установили увеличаване на количеството теломераза и намаляване на „лошия” холестерол с 29%.
Британски учени добавят още едно условие – кожата да се поддържа достатъчно влажна, а италианските им колеги твърдят , че редовното физическо натоварване помага да се запази по-дълго младостта на тялото. Направени са изследвания на кръвта на спортисти непосредствено след състезание. Оказало се, че съставът на кръвта се променя по начин, който забавя темповете на работа на естествения механизъм на разпадане на клетките.
Така световната наука доказва на генетично ниво, че подходяща диета , съчетана с редовно спортуване, може да забави процеса на стареене на организма и да удължи продължителността на човешкия живот.
Източник: Е-news.com.ua.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД