Спането на топло води до напълняване

Всеки час сън намалява с почти една трета риска от напълняване, а прекалената топлина в спалнята го увеличава двойно , твърдят италиански изследователи от университета в Торино.
Учените провели изследване, в което група доброволци били наблюдавани в продължение на шест години.Оказало се, че не само недостатъчният сън влияе за увеличаване на теглото, но и температура в спалнята по-висока от 20 градуса.Специалистите приемат , че  е здравословно да се спи  в по-хладна спалня и не по-малко от 6 часа.
Според изследователите такива фактори като недоспиване, температурата на въздуха в жилището, часовете прекарани пред телевизора, стресът, приемането на антидепресанти и психотропни средства може да е причина за трупане на излишни килограми и изисква внимателно проучване.Резултатите от изследванията са публикувани в  International Journal of Obesity. Прекомерният сън също се оказва нездравословен. Установено е, че при хората, които спят повече от осем часа двойно, се увеличава рискът да се разболеят от Алцхаймер, диабет, да получат исхемичен инсулт, нервно-психически проблеми или пък да … увеличат теглото си. Оказва се, че и недостатъчният и прекомерният сън нарушават хормоналния баланс и могат да доведат до напълняване.
Не бива все пак да се забравя и фактът, че генетично различните хора имат нужда от различно количество сън , затова съществуват ранобудници и поспаланковци.
Макар връзката между продължителността на съня и здравето да не е достатъчно проучена , доминиращото към момента становище на учените е, че здравословният сън не бива да е по-малко от шест и половина часа, нито повече от осем часа.

Общо 5 коментара към статиятаДобавете коментар
  1. А какво е положението със следобедната дрямка? Някой има ли представа как действа?

  2. Чела съм, че следобедната дрямка не е полезна…., обаче зависи все пак колко си спал предната нощ:))

  3. Баба ми спеше всеки ден следобед поне по 30мин и почина на 91 …
    апък и нощем се спеше :-) ))

  4. Да бе! Се тая колко се спи. Сутрин стреса си е все същия :-) ))

  5. ,“риска от напълняване по време на сън“ бил малък.:-) трудничко е йем да си поспиваш, хем да похапваш :-)
    Но не звучии зле!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД