Болките в гърба – бич за съвременния човек

Рентгенова снимка в анфас и профил на възрастен пациент, показваща тежки дегенеративни изменениия в поясния отдел на гръбначния стълб, обуславящи хронична болка.

Под това название попадат множество оплаквания, клинични картини и болести, независимо от произхода и същността им. Като “дорзалгия” се обозначават болките в средната част на гърба, а “лумбаго” например означава остър пристъп на болки в кръста.
Какво казва сухата статистика? Най-често се засяга поясният, най-рядко гръдният отдел на гръбначния стълб. 80% от хората поне веднъж в живота си са имали подобни проблеми. 70% имат такива проблеми поне веднъж годишно, а приблизително всеки трети човек изпитва малко или повече постоянно болки в гърба. След заболяванията на дихателния тракт,  те са най-честата причина за посещение при лекар в Западна Европа и една от най-честите причини за инвалидизиране и ранна пенсия. Най-често се оплакват  50-70 годишни пациенти, но не липсват и деца.
Причините за възникване на болки в гърба са много:
1. Травматични – контузии, спуквания, счувания на прешлени.
2. Дегенеративни – с времето настъпва един естествен процес на дегенерация на междупрешленни стави, ошипяване и т.н.,  обуславящ възникването на болка.
3. Стеснение на гръбначния канал, или т. нар. спинална стеноза, причиняващо не само болки, но и смущения във функцията на нервните структури и походката.
4. Болестни състояния на междупрешленния  диск – дискови хернии, дископатии, придружени отчасти и от неврологични смущения.
5. Остеопороза – загуба на костна маса и “изтъняване” на костта.
6. Механични фактори като например спондилолистезата – приплъзване на прешлените един върху друг, обусловено от вродена или придобита сегментална нестабилност.
7. Блокажи – мануалната медицина е разработила цяла система за диагностика и лечение на подобни, съвсем не редки състояния.
8. Проекционна болка при заболяване на вътрешни органи като бял дроб, черен дроб или пикочен мехур.
9. Психични и психологични фактори, желание за пенсия,  депресия,  личностни проблеми.

Диагнозата протича в няколко етапа, в тъй   наречената  анамнеза   лекарят събира подробна информация за мястото, силата, продължителността и характера на болката, повлияването и от движение, прием на лекарства, външна температура и други фактори. Следва клиничното изследване, при което се установява обективното състояние на гръбначния стълб и на съседните стави, на мускулатурата и функцията на целия двигателен апарат. Принципна грешка в ортопедията е да се прегледа само болното мяасто, защото всичко е много тясно свързано.
Ако се наложи, лекарят може да назначи рентгенова снимка, на която се виждат травматични, механични и остеопоротични изменения на телесната ос. Особено,  ако има съмнение за неврологичен дефицит,  се прави компютърна томограма или ядрено-магнитен резонанс, при които се виждат много повече детайли, както и проблеми с междупрешленните дискове, на първо място става дума за дисковата херния.
Неизменна част от диагностиката представлява и мануалното изследване, изискващо специфични знания и умения от ортопеда.
Лечението на болките в гърба винаги се съобразява с причината им. Съществуват ред утвърдени терапии, които сами или в комбинация водят до желания ефект. Доброто лечение обаче винаги започва с една подробна  информация за пациента относно заболяването му, за да бъде спечелен той като активна страна в оздравителния процес. Доказано е, че твърде много пасивни приложения като масажи и електропроцедури например,  с течение на годините даже благоприятстват по-нататъшното съществуване на болките. Най-важната задача тук е да се постигне бързо обезболяване, за да не се развие така наречената памет към болката . Какво значи памет към болката? Организмът сравнява нова или повтаряща се болка със старата. При чести, все по-интензивни или хронични болки това води до изменение във функцията на гените и преструктуриране на нервната система в неблагоприятно направление.
Лекарствата от т.нар. NSAID – група  като Диклофенак, Ибупрофен и Мелоксикам  са широко разпространени и се прилагат перорално или местно. Те водят до успокояване на болката и премахване на съпътстващото възпаление. Приложението им трябва да е краткотрайно, до няколко дни, защото имат доста странични действия, свързани с повишение на артериалното налягане, гастрит, увреждане на бъбреците и т.н.  При по-силни или много силни болки лекарят не бива да се страхува да назначава и морфиноподобни препарати, които се понасят отлично в повечето случаи и нямат токсичността на NASID групата. Приложението им може да е и дългосрочно, защото при правилно лечение не водят до зависимост.
Друга група лекарства води до понижение на мускулния тонус и премахване на болезнените спазми, съпътстващи основната болка.
Пациентът трябва да спазва т.нар. 10 заповеди – система от предписания за разумно поведение спрямо нашия гръбначен стълб, един вид  хигиена на движението, ергономия. Тази система се научава от пациента обикновено още при първия му гръбначен проблем.
Лечебната физкултура и физиотерапията (електротерапия, магнитно поле, водни процедури и още много други) се използват широко – те водят до повишаване на кръвообращението в засегнатия участък, способстват за намаляване на болката и повишават функционалната устойчивост на гръбначния стълб. В острия и в хроничния стадий се прилагат различни методи, но основната цел е обезболяване и запазване на функцията.
Немаловажно е значението на ортопедичната техника. С помощта на ортези (медицински изделия с твърд елемент в тях, придаващ стабилност и ограничаване на движенията) и бандажи се постигат различни ефекти, които в крайна сметка действат болкоуспокояващо и способстват за възвръщане на увредената функция и нейното подпомагане.
Акупунктурата е признат метод за лечение, основан на източната философия. Понякога само след 2-3 сеанса може да се постигне пълно премахване на болката. Интересното е, че плацебо – акупунктурата, т.е. стимулацията на биологично неактивни точки, има същото действие като нормалната акупунктура. В този смисъл и плацебото, ако има ефект от него, е признато средство против болката.
Спомагателни средства са т.нар. инфилтрация, при която вещество с местно обезболяващо действие се впръсква в съседство със заболялата структура. Има и методи за трайно обезболяване на междупрешленните дискове, при които в тях се впръскват вещества, трайно премахващи усещането за болка, т.е. причината за болка продължава да съществува, но болка не се усеща.
Болките в гърба имат сериозно социално – медицинско значение и често водят до инвалидизация и нетрудоспособност. Причините са многообразни, а лечението се съобразява с тях, със стадия и индивидуалността на пациента. Важно е болката да се премахне бързо и за дълго време, за да не се развие памет към нея, да не се прилагат твърде много пасивни процедури, а да се активират собствените сили на пациента. Модерната медицина разполага с широк спектър от медикаментозни, физиотерапевтични, мануални и други методи, които трябва да се прилагат под ръководството на опитен специалист.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено и  ще се преследва безкомпромисно по законния ред.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Ако имате болка в кръста опитайте с Анатомичен коректор за стол и автомобил

    При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.

    http://stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД