Коляното – най-голямата става

Изкуствена колянна става , поставена по повод тежка гонартроза, непосредствено следоперативен рентген

Като носеща става коляното има решаващо значение в статиката и динамиката на човешкото тяло. Нараняванията и заболяванията му нерядко се лекуват неадекватно и недостатъчно, а пациентите рядко биват осведомявани за възможностите, които съвременната ортопедия предлага. На тези проблеми е посветена и тази статия.
Коляното е най-голямата и една от най-сложните стави в човешкия организъм. Образува се от бедрената кост и големия пищял. Като трета кост в ставата участва капачето. От двете страни минават страничните връзки, а вътре,  в самата става се намират кръстосаните връзки. Ставната капсула, обвиваща ставата, е широка и плътна, допринасяйки за голям обем на движение и допълнителна стабилност. Хрущялът, покриващ костите, е с дебел слой и е съобразен с голямото натоварване. Тъй като бедрената кост и големия пищял имат различен радиус на закръгляне, в коляното се намират т.нар. менискуси – хрущялни образувания, запълващи това несъответствие и служещи за буфер. Нормално във всяка става се намират няколко милилитра течност за “смазка”. Задвижването става от две основни групи мускули – четириглавия мускул обуславя разгъването, а двуглавия и другите мускули от задната група – сгъването. Коляното дълго време се е приемало за шарнирна става, т.е. считало се е, че движенията в нея стават по една ос. Това се оказва неправилно, тъй като по-нови изследвания сочат, че коляното може да се усуква около собствената си ос. Този факт има важно значение при възникването на определени травми. Колянната става е една от най-често уврежданите – най-вече при спортове като ски, футбол, лека атлетика или даже считани за пенсионерски спортове като голфа.
Механизмът на увреждането е различен и обуславя засягането на една или повече структури. Наблюдават се счупвания на кости и контузии, но едни от най-неприятните и чести увреждания са тези на връзките и менискусите. Те рядко се проявяват изолирано, най-често са комбинирани и са намерили отражение в малко плашещия израз “нещастна тройка” -  увреждане на вътрешната странична връзка, предната кръстосана връзка и вътрешния менискус. За да се увреди мека колянна структура, ставата трябва да е подложена най-често на усукващо въздействие или страничен удар като ритник при футбол или закачане на ската в снега и последващо усукване. Връзките имат определена здравина и могат да бъдат не само разтеглени, но и напълно разкъсани. Диагнозата в ръцете на опитен специалист е сравнително лесна и не винаги е необходимо да се прибягва до скъпоструващи инструментални изследвания като ядрено-магнитен резонанс например, макар че той често е необходим. Не бива да се протака, защото всеки ден с изгубена функция е катастрофа за всяка една става. Лечението на подобни увреждания е комплексно, то включва физиотерапия до и след  евентуално необходимата операция, лекарства за успокояване на болката, технически средства за пълно или частично обездвижване (ортези и шини). Терапията е и индивидуална, тя се съобразява с вида на увреждането, но и с възрастта и състоянието на пациента,  както и с индивидуалните му потребности. Съвременната ортопедия е в състояние да зашие или замени с естествен или изкуствен материал скъсани връзки, да зашие скъсан менискус (прилага се при много млади спортисти), да възстанови увреден хрущял по различни начини и още много други “чудеса”. Фрактурите (счупванията на кости) в близост до коляното се лекуват оперативно. Поставя се платка през малък разрез без допълнително увреждане на мускули, което благоприятства ранната рехабилитация на пациента и бързото му възстановяване.
Коляното се засяга често не само от механични увреждания, но е място и  на вродени състояния. Още от детска и юношеска възраст се наблюдават редица деформации, например “кривите крака”, при които оста на натоварване не съвпада с функционалната ос на краката. При това състояние се уврежда рано хрущялът откъм страната на натоварването  –  при “О” крака отвътре, при “Х” крака отвън. Друго състояние, което започва обичайно в юношеска възраст, е хабитуалната луксация на капачето – и най-малката травма може да измести капачето от костния улей, в който то се движи, и да доведе до увреждане на хрущяла и необходимост от операция. Нерядко се среща болестта на Остгуд-Шлатер, един вид костно размекване на залавното място на четириглавия мускул, водещо до интензивни болки и загуба на функция. Лечението на О и Х краката в един момент може да се наложи да бъде оперативно, за да се отстрани причината за ранно, неестествено износване на хрущяла. При деформация повече от 4 градуса се приема, че е необходимо такова лечение. Коректурите би трябвало да се направят навреме, преди да са започнали дегенеративните изменения.
В младежкия и младия (до около 45г.) период от живота се срещат предимно механични увреждания на коляното. След тази възраст все по-често се наблюдават  т.нар.  дегенеративни изменения на хрущяла под името гонартроза. Тя е едно от най-честите ортопедични заболявания и може да е следствие на вродена деформация или механично увреждане, както и на неправилното им лекуване. Гонартрозата протича в няколко стадия, като водещи симптими са болката при натоварване и сутрешната скованост, по-късно болката при движение и даже при покой, ограничаване на обема на движенията до пълното им изчезване, подуване, нестабилност и загуба на функция. Лечението е комплексно и винаги започва с консервативни мерки – лечебна физкултура  ( има решаващо значение), електротерапия, ултразвук, водни процедури, както и с лекарства от NSAID групата като диклофенак и ибупрофен например, които имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. При нужда в ставата може да се инжектира кортизон, който няма ефект върху целия организъм и пациентът не бива да се плаши от нежеланите му действия. Голям напредък в лечението на гонартрозата дадоха препаратите с хиалуронова киселина като Хиалган и Синвиск, които се прилагат успешно в първи и втори стадий и имат доказано действие – подобряват функцията на ставата, способстват за изграждането на хрущяла. Хиалуроновата киселина се прилага в курс по 5 инжекции през една седмица до два пъти в годината. Подобен, макар и далеч не толкова силен ефект, имат и хранителните добавки, съдържащи глюкозамин и хондроитин. Те трябва да се прилагат месеци наред,  преди да се почувства какъвто и да е ефект,  и не са евтини. Не е за пренебрегване и техническата ортопедия. На пазара има множество изделия с различни показания, прилагани за отбременяване, насочване на движенията, успокояване на болката и премахване на отока. Желателно е в обувките да се поставят специални стелки като допълнителни буфери. При изчерпване на всички консервативни мерки се прибягва  до операция, заместване на колянната става с изкуствена. Резултатите са добри, а ортопедите,  съвместно с фирмите-производители,  непрекъснато усъвършенстват изделията си. Основен недостатък на изкуствената става е ограниченият и живот, обикновено 12-15 години, много рядко до 22 години. Имплантацията на протезата е една много сложна операция и са възможни ред грешки, отчитайки сложната анатомия и физиология, за която стана дума по-горе. Най-добрата протеза е тази, с която хирургът е свикнал да работи.
Коляното е сложна става, подложена на множество неблагоприятни фактори и място на възникване на редица вродени и придобити състояния, травми и дегенеративни изменения. Диагностиката трябва да се остави в ръцете на опитен и съвестен специалист, който наред с клиничното изследване може да ви изпрати на рентген, ЯМР или друго изследване. Лечението се съобразява с болестния процес и е винаги индивидуално. Съвременната ортопедия е в състояние да отстрани множество неблагоприятни фактори, да възстанови увредени структури и даже да замени една цяла става.

Забележка: Публикуването  на текста и снимката на  друго място, по какъвто и да е начин, е абсолютно забранено и   ще се преследва безкомпромисно по законния ред.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД