Здравословно ли е постоянното физическо натоварване на организма или спортът представлява по – скоро риск за здравето

Тази тема предизвиква непрекъснат спор – от една страна много хора са привърженици на мотото на Уинстън Чърчил  “ Никакъв спорт, моля !“, от друга – повечето медици смятат, че постоянното натоварване на тялото предпазва от някои заболявания. Объркващото в случая е , че и двете страни се подкрепят в споровете си с примери от практиката. Тези ситуации обаче трудно могат да бъдат оценени правилно от лаиците.
Съгласно изследвания, направени през 2009 г. в САЩ се препоръчва на лица между 18 и 64 години да натоварват тялото си като минимум с леки тренировки (напр. бързо ходене) от най-малко 150 минути  на седмица. Като алтернатива може да се прилагат също по-интензивни натоварвания ( плуване, бързо каране на колело ) с продължителност 75 минути на седмица.
Изследвания са показали, че хората, спазващи тези препоръки,  живеят средно 3 до 7 години повече от връстниците си, които не са спортно активни. Очевидно рискът  от болести като диабет, рак или сърдечно съдови заболявания намалява чрез физическа активност на тялото. В границите на разумното изглежда, че колкото е по-висока активността, толкова повече тя помага.
Тичането
Тичането е здравословно – това твърдение е подкрепено от множество научни изследвания. Тичането подобрява състоянието на сърдечно- съдовата система, понижава нивото на холестерина, има положително въздействие както върху високото, така и върху ниското кръвно налягане, укрепва двигателния апарат и имунната защита, стимулира обмяната на калций и поемането на максимално количество кислород. Това са само част от положителните страни на тичането като цяло.
Терапия с тичане
Бягането се използва не само като средство за намаляване на теглото и срещу задъхване, но при този спорт се въздейства и върху депресивни състояния,  комплекси за малоценност и пристрастявания. В някои държави, като Германия например, съществуват центрове за терапия, в които тичането се използва не само от спортна гледна точка, но и като терапевтично средство.
Разходките като алтернатива
Не за всеки пациент бягането е идеалният спорт. Специално за лица с наднормено тегло или ортопедични проблеми по-слабото натоварване при разходките се оказва по-добрата алтернатива. При ходенето натъртващото натоварване е значително по-малко и не се предизвикват някои характерни травми както при бягането  като проблемите с ахилеса, изкълчванията, болките в ставите (особено в коляното). Ако впоследствие е необходимо повишаване на физическото натоварване, може да се пристъпи към другите видове ходене с по-голямо напрежение или към тичането.
Правилните обувки
Независимо от интензивността на натоварване – ходене или бягане, във всички случай е необходимо носенето на правилните спортни обувки. При налични изкривявания трябва да се използват коригиращи спортни обувки, за да се избегне неправилното натоварване. При установени от лекар изкривявания на краката, трябва да се конкретизират коригиращите мерки, които включват например дори различните видове стелки.
Тренировката
При тренировките е необходимо познаването на основните принципи от тренировъчната практика. Това означава нагаждане на биологичната система към повишеното натоварване. При този процес много добре се отразява по-слабото първоначално натоварване или така нареченото в спорта „загряване”. Освен това значение има и редовното провеждане, като специалистите посочват варианта три пъти седмично като оптимален.
Като правилен начин на трениране се посочва плавното повишаване на интензивността и преминаване към друг вид натоварвания. Друг критерий е честотата на пулса, който при тренировки трябва да се поддържа в определени граници, които се определят като процент от максималния пулс. Например при джогинга, където става въпрос за изразходване на енергия от мастните натрупвания процентът е между 60 и 70; при трениране за издръжливост – 70% -80% и при бягане за бързина се достига до 80% – 85%. Максималният пулс може да бъде измерен и от самите спортуващи, само при условие, че категорично нямат здравословни проблеми. Натоварването трябва  да протече по следния начин: тича се в продължение на 5 минути в постоянно бързо темпо и се завършва с финален спринт. Измереният в този момент пулс е максималният. При спортистите следенето на нивото става със специален уред за измерване на пулса.
Плуването е и остава здравословно
Стиловете в плуването са познати на всички и са олимпийски дисциплини: брус, кроул, бътерфлай и гръб. Всеки стил се отличава с характерните си движения, но любителите често не познават истинските правилни позиции на тялото, което може да доведе до ортопедични изкривявания. Препоръчва се използването на треньорски указания, поне докато се усвоят правилните навици при плуване. Съзнателното трениране на техниките помага за равномерно натоварване и ортопедично правилно изграждане на стила на плуване. Например при неправилна позиция на главата се напрягат мускулите на тила и горната част на гръбначния стълб се натоварва излишно. И вместо да се получи разтоварване и ободряване на организма, особено при воденето на заседнал живот пред компютъра, точно тези места, които и без това се схващат при обездвижената работа зад бюрото, се натоварват допълнително от неправилната стойка при плуването и болките се увеличават. Едва при постигане на изправено положение на гръбначния стълб в и над водата, се достига до отпускане на мускулатурата на гърба, като по този начин спортуването е здравословно.
Спорт за издръжливост като плуването има своето положително въздействие само тогава, когато се практикува постоянно. За тези, които искат да станат по-добри в спорта, тренирането на издръжливостта води и до по-добри резултати.
Като масов спорт плуването е заело своето важно място и в областта на рехабилитацията. При много от заболяванията, като удар или астма, плуването е фаворит в спортовете. Освен това се прилага и при инвалидите, а също така при възрастите хора, независимо от годините им. Подходящият за свободното време спорт – плуването, въздейства добре както на хората с наднормено тегло, така и на тези с по-ниско.
Плуването е известно като спорт с много малък риск от нанасяне на травми. Практиката показва, че наранявания, които за съжаление не са рядкост, а също така са и доста тежки, се получават единствено при скоковете.
Скейтингът: здравословен спорт с висок риск
След като през осемдесетте години хокеисти от САЩ разработиха „обувки с ролки в една линия” за използване при тренировки лятно време, през деветдесетте скейтингът стана новия модерен спорт. Независимо от това, че той служи за здравословни цели, много хора го смятат за изключително опасен . Проблемите в тази насока идват главно от младежите, които практикуват този вид спорт изключително агресивно. Всички сме виждали „лудите глави”, които се мятат по рампите, спускат се стремглаво по парапетите на подлезите и изпълняват акробатични номера. Проблемът тук идва от липсата на определени площадки за тази цел и търсенето на различни възможности и условия в обществената среда, която въобще не е предвидена за тези цели. Към това се добавя липсата на отговорни организации или сдружения, които чрез действията си да осигурят необходимите обезпечени съоръжения и да превърнат скейтинга в организиран масов спорт. Засега само тези, които намират в скейта уред за фитнес и не го използват като средство за повишаване на адреналина или за „чупене на всички рекорди” могат да използват този спорт за здравословни цели.
Първата злополука – още през 1760 г.
Идеята за обувки с линейно разположени колела е изненадващо стара. В един анекдот се разказва за белгийския производител на музикални инструменти Мерлин,  направил обувки с метални ролки някъде около 1760 г. Обут с тях и свирещ на цигулка, той влетял в залата в кралския дворец в Лондон по време на един карнавал. За съжаление,  първото пързаляне върху паркет завършило шеметно бързо в едно голямо огледало на стената. Спирането не било предвидено, проблем, който и до днес представлява трудност за много от начинаещите скейтъри.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД