Сенната хрема може да стане опасна

Много хора са чувствителни към полените.

Все повече хора страдат от сенна хрема в периода от май до август. Те реагират алергично на полените, отделяни от тревите и дърветата. Както се вижда от международните статистики, числото на алергиите се увеличава от година на година. Всеки четвърти жител на индустриалните държави е засегнат от това, при което страданията са причинени основно от полените от тревите. Почти половината от страдащите от сенна хрема реагират алергично именно към полените.
Експертите се опасяват, че с промените в климата нараства и броят на алергичните заболявания. Колкото е по-топло, толкова по-голямо става въздействието на полените.
Растенията имат нужда от достатъчна светлина и определено количество топлина на ден, за да цъфтят. През последните години пролетта настъпва по-рано, което кара растенията също да цъфтят по-рано и по-обилно поради повишените температури. Новите климатични условия карат растенията да се развиват две до три седмици по-рано, отколкото беше до сега. Същевременно се наблюдава и необичайно висока интензивност на цъфтежа. Високите температури предизвикват освобождаването на  големи маси от полени наведнъж.
Имунната система е объркана
Причините и начинът, по който се развиват алергичните реакции са познати. Полените, летящи във въздуха през пролетта и лятото, се полепват по лигавицата на носа, независимо от това дали го желаем или не. Попаднали там, чрез влагата те набъбват и се разпукват, при което се отделят частици белтъчини. Точно на тях тялото реагира. При страдащите от алергии, поради различни фактори, имунната система е станала толкова чувствителна, че не може вече да различи безвредното от вредното. Нещо повече – полените имат голяма прилика с различните причинители на  болести: те са почти със същата големина, съдържат много белтъчини и навлизат през дихателните пътища. Имунната система реагира, произвежда антитела и освобождава хистамин.Този хормон разширява кръвоносните съдове в носа и очите, предизвиква се зачервяване и сърбеж и съответно носът започва да тече.
За „невинна сенна хрема” може да говори само този, който действително не страда от нея. Тези, които имат алергични реакции знаят, че те превръщат живота в ад – очите сърбят, горят, сълзят, зачервяват се, бързо се появява и главоболие, а и често тези страдания се съпровождат от болки в гърлото и синусите. Състоянието е подобно на това при настинките с тази разлика, че не отшумяват от само себе си. В случай, че не се вземат мерки срещу създалата се ситуация, съществува реална опасност от развиване на алергии и към други субстанции. Алергичното възпаление слиза от горните части на дихателните пътища надолу към бронхите и дори стига до дробовете. Вследствие на това значително се увеличава опасността от хронична астма с последици върху качеството на живота. Така че разходката до лекаря става задължителна.
Между другото децата са особено застрашени. При тях времето за развиване на последиците от „невинната сенна хрема” е изключително късо. Почти 15% от децата имат алергични проблеми, които в повечето случаи са започнали с хрема. Астмата е най-често хронично заболяване при децата.

Няколко съвета:
•    Всеки, имащ алергични симптоми като сърбежи в очите, хрема или кашлица е добре да посети специалист по УНГ, кожен лекар , ако е дете -  педиатър и алерголог.
•    Отнасяйте се съвестно към предписаните от лекарите медикаменти.С ъществуват добри средства като антихистамините или кортизоните, които ограничават симптомите.
•    Важно: трябва да се лекуват причините чрез така наречената „имунизация”. При нея редовно се преработва точно определена доза алергени (вещества предизвикващи алергия), което води до изграждане на защита. Имунната система се научава отново да различава причинителите на заболявания от алергените,  вследствие на което, при контакт например с полени, не реагира със защитни средства.
•    Доколкото е възможно трябва да се избягва прекаления контакт в сезона на полените, което означава по-кратък престой на открито, не толкова често проветряване, а разходките да са предимно сутрин.
•    В сухи, горещи и ветровити дни се задържайте възможно най-кратко навън. В тези дни избягвайте да спортувате, да карате колело или да си правите излети сред природата.
•    След бури и кратки превалявания съдържанието на полени във въздуха често е особено високо. След дълги дъждовни дни обаче,  можете да си позволите приятна разходка.
•    Дръжте прозорците и вратите по време на целия период на цъфтеж, колкото е възможно по-дълго затворени. Задължително спете при затворен прозорец!
•    Добре е да се монтира филтър срещу полени, често да се сменят дрехите, миенето на косата да става всяка  вечер, често да се перат възглавниците, забърсването на праха от мебелите да става с мокра кърпа, да се използва прахосмукачка с  филтър.
•    Внимание: пухкавите животни, както и съхнещото на въздух пране, пренасят полените в дома ви!
•    Ако сте в отпуска,  изберете почивка на море или идете във високите части на планините!
•    Пристъпите на кихане, когато сте зад волана, могат да бъдат опасни. При шофиране затваряйте прозорците, изключвайте вентилацията и носете слънчеви очила. Често почиствайте или сменяйте филтъра на вентилационната система!

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД