Никога вече кихане и подсмърчане

Алергените са навсякъде.

Имунотерапията срещу сенна хрема, най-често срещаната алергия, вече може да се прилага и под формата на таблетки
Алергичният ринит, или така наречената „сенна хрема” е най-често срещаната алергия. В България около един милион души са засегнати от тази неприятна болест: безспирно кихане, течащ или запушен нос, сърбящи, зачервени очи, в по-лошите случаи затруднения с дишането, кожни обриви или отоци по лицето. Срещу алергии обикновенно има едно единствено изпитано средство и то е избягване всякакви контакти с алергена или ограничаването им, доколкото това е възможно.  При страдащите от сенна хрема е малко по-лесно – от повече от 25 години съществува ефективен метод за нейното третиране, а именно имунотерапията.
Да обучим имунната си система
Принципът на Имунотерапията: Имунната система в течение на терапията постепенно привиква към алергените на растителните полени (основният  причинител на сенната хрема).
В хода на имунотерапията имунната система се научава, че растителните полени не представляват заплаха за организма, следователно няма причина той да се бори с тях.
Този „процес на обучение” е изключително важен – алергичният ринит трябва задължително да се лекува, за да се предотвратят лоши последствия. Алергичните към полените на тревите започват рано или късно да проявяват алергични реакции към полените на различни дървета, както и към полените на цветя. Нелекуваната сенна хрема в голям процент от случаите води до спастичен бронхит или астма.
Класическата спринцовка
Класическата имунотерапия се прилага по метода на подкожното инжектиране. Периодично под кожата на ръката се инжектира препарат, съдържащ най-важните алрегени сред полените. В началото на терапията интервалът от време на поставяне на инжекцията е една седмица, по-късно се увеличава на четири до шест седмици. В началото дозата е по-ниска, като с течение на времето се увеличава. Така чувствителността на имунната система постепенно намалява. Имунотерапията трае между три и пет години. При около 80 процента от случаите тя води до чувствително намаляване или пълно изчезване на оплакванията. Хора, които преди, по време на сезона на полените, са кихали и подсмърчали дори и само заради един отворен прозорец, след имунотерапията могат без всякакви притеснения да карат колело или да се разхождат сред природата. В действителност алергията не е излекувана, тя е просто „приспана”. При много хора действието на имунотерапията трае за цял живот, но при някои след години алергията се събужда отново.
Предимствата на таблетката
Подкожната имунотерапия не е приложима при абсолютно всички пациенти. Някои имат панически страх от игли, други, поради начина си на живот, не могат да си позволят да посещават в необходимите дни лекарския кабинет. За всички тези хора от няколко години е разработен един нов вид имунотерапия, наречена сублингвална (подезична).
При нея един път дневно се капва под езика от съдържащото алергена вещество. От скоро обаче сенната хрема може да се третира не само чрез капки, а и с лекарство под формата на таблетки, които се разтварят под езика в рамките на секунди.
За алерголозите  на първо място в избора на метод при лечението на алергичен ринит остава подкожната имунизация. Точно тя доказано работи. Редица изследвания са доказали, че подкожната имунотерапия предотвратява „присъединяването” на други алергии към вече активната, като по този начин възпрепятства развитието на астма при пациенти със сенна хрема. За сублингвалната терапия засега все още няма достатъчно данни.
Желаещите да проведат имунотерапия срещу алергията, предизвикана от различните видове полени, трябва да започнат с терапията преди сезона на алергиите – оптималният вариант за начало на терапията е приблизително дванадесет седмици преди началото на сезона на полените, като от медицинска гледна точка са допустими до осем седмици (най-малко).

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД