Внимание: дрехите могат да дразнят

Дрехите могат да дразнят кожата.

Сърби, дразни, пари, появяват се обриви, а в най-лошия случай се стига до кожната болест невродермит. Това са начините, по които се проявява така наречената текстилна алергия , от която се оплакват все повече хора.
Какви са причините? Как да се избегнат?

Радостта на Румяна е огромна, след като успява да си намери точно тези дънки, които търси от дълго време. Но веднага след обличането усеща парене от вътрешната страна на бедрата. „През деня положението ставаше все по-лошо и по-лошо. До вечерта изпитвах истинска болка”, разказва младата жена. Ситуацията е толкова лоша, че на следващия ден е принудена да потърси лекарска помощ за справяне с проблема. Диагнозата гласи: алергична реакция, предизвикана от черната боя на новите панталони, съдържаща субстанция, отдавна забранена за използване е ЕС. Панталоните са произведени в държава извън Европа, където европейските закони не са валидни. Същото се отнася и за две трети от облеклото, предлагано на пазара. Заради ниската си цена панталоните, блузите, ризите, фланелките произведени в Азия и Африка се търсят много, но все по-често дерматолозите регистрират оплаквания от така наречената текстилна алергия. Оплакванията се описват по следния начин: някои хора получават само сърбежи, в по-лошите случаи се появява обрив или мехурчета, често дори екземи. При определени условия може да се стигне дори до появата на кожното заболяване невродермит. Този процес се подсилва в случаите, когато съществуват и други алергични реакции като астмата и алергиите към полени или различни видове храни.
Как да се реагира в случаите когато дрехите, които носим предизвикват нежелани реакции?
Дерматолозите съветват: трябва да се потърси лекарска помощ възможно най-бързо. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-успешна ще е терапията. Текстилната алергия се лекува с мехлеми, съдържащи кортизони. Но най-важното условие си остава отстраняването на причинителите на алергията, т.е. намаляване на контакта с облекло, съдържащо вредни  съставки.
До 30% химикали
Как да се познае дали блузата, фланелката или панталоните няма да доведат до алергични реакции? Основните причинители в случая не са естествените материали като памук, вълна, лен, коноп или коприна, а допълнителните съставки в тъканите. Често тяхното количество е значително. Дори съгласно строгите разпоредби от Брюксел дрехите, в зависимост от теглото, могат да съдържат до 30% химикали. Освен съставките съдържащи багрила, тези химикали могат да бъдат различни добавки или изкуствени влакна, които например улесняват поддръжката или дори не изискват гладенето на дрехите, както при полиакрила, полиамида или формалдехида.
При дрехи, които нямат естествени съставки и са ушити от 100 % изкуствени материи, като например ризите от полиакрил, дерматологичните реакции на по-чувствителните  хора съответно са по-големи. В специалното облекло за спорт също има материали, които съгласно оценката на експерти не са съвсем безобидни, но същевременно предлагат удобства като висока пропускливост на потта, отблъскват водата или не пропускат вятър, някои дори неутрализират неприятните миризми.
Но това не е всичко. Още в началния етап от производството на памук или коприна се прилагат торове или средства за защита от насекоми, които независимо от по-нататъшната обработка,  могат да бъдат установени в готовите текстилни продукти и,  които могат да доведат до нежелани реакции на кожата. Освен това често се срещат вещества, които се използват при допълнителната обработка като например избелването на цвета ,  които остават в тъканите. Те също могат да доведат до чувствителност на кожата. Малко са дрехите, съдържащи дразнещи кожата оцветители, които след второто или третото пране се освобождават от неприятните субстанции.
Колкото по естествено, толкова по-добре
От всичко изброено до тук могат да се направят следните изводи, помагащи при избора на недразнещи кожата дрехи: колкото по-голямо е съдържанието на естествени съставки на текстила, толкова по-малка е опасността от алергични реакции. Друг критерии, съгласно действащите вече няколко години европейски директиви,  е избягването на метални части, които съдържат никел или хром. На тези съставки реагират особено чувствително жените, тъй като тези метали се използват често при бижутата и предизвикват свръхчувствителност на имунната система. Освен това важи правилото – евтините стоки не са качествени. Много ниските цени на дрехите са доказателство, че те са произведени в страни , в които не действат европейските изисквания и норми. Знакът за „еко текстил” гарантира, че във всеки един от етапите на производство не са използвани вредни вещества и тези характеристики са доказани чрез тестове. Освен това е гарантирано, че в края на производствения процес няма налични субстанции, които да вредят на здравето на кожата.
Защо особено в горещите сезони се препоръчва използването на „качествено” облекло?
Обяснението на професионалистите: колкото повече топлина произвежда човешкото тяло, толкова повече пот се отделя, вследствие на което се увеличава процентът на отделените вредни субстанции от тъканите и попадането им върху кожата. При малките деца съществува допълнителната опасност от приемането им чрез „лапането на пръстчетата”, а при възрастните с изключително чувствителна имунна система могат да се предизвикат алергични реакции като хрема или кашлица.
Алергия към копчета, ципове, токи и др.
Съгласно оценката на експертите 100% от алергичните хора са засегнати от проблемите с текстила. Често се проявява чувствителност към копчетата на дънките, циповете, закопчалките на сутиените, токите на коланите и др. Жените са значително по-засегнати от мъжете, което се обуславя от прекомерното  ползване на козметика и  от носенето на бижута, до скоро съдържащи  никел или хром (също както при копчетата и циповете). При всяка пета жена се появява зачервяване или кожата се изрива на местата, в които металът  се допира до нея.
Носенето на обувки с метални орнаменти също може да предизвика алергични реакции. Тук отново причинителите са никелът и хромът. Този, който реагира алергично в подобни ситуации,  не понася също така и кожа, в следствие на което не може да носи обувки от естествена кожа на бос крак.
Внимание с перилните препарати!
През седемдесетте години на 20 век  перилните препарати често предизвикваха проблеми с кожата, независимо от това, че прането след изпиране видимо е идеално чисто. Химията не рядко предизвикваше зачервяване на кожата. Сега, този проблем вече е минало. Избелващите съставки или тези за освежаване на цвета вече не причиняват проблеми, тъй като съвременните перилни препарати не се задържат в тъканите.
Не избирайте черно, синьо, червено или оранжево!
При производството на облекло съвременната текстилна индустрия използва повече от 4000 различни оцветители. Експертите предупреждават чувствителните хора да избягват преди всичко тъмните цветове като черно, сиво, кафяво и тъмносиньо. За сините тонове , получени от така наречените AZO-цветове и съдържащи анилин,  дори се смята, че са причинители на рак и по тази причина са забранени за разпространение в Европа. Също така хората с изострено чувствителна имунна система трябва да избягват яркочервения и оранжевия цвят.
По поръчка на швейцарското министерство на здравеопазването преди няколко години е направено изследване на химикалите в текстила. Целта на проучването е да се събере информация относно химикалите, използвани при производството на текстил и оценка на здравния риск,  предизвикван от тях. Резултатът: 40 субстанции от общо изследваните 278 показват, че при допир с кожата предизвикват чувствителност.
Какво е „Öko-Tex”?
„Öko-Tex” е международно сдружение за разработки и изследвания в областта на текстилната екология,  основано от изследователски институти и фирми от текстилната индустрия през 1992 г. В резултат на дейността на тази организация е разработен стандартът Öko-Tex 100 – международно валидна система за установяване на вредните вещества в текстила. Стандартът е ориентиран към приложението в горните дрехи, бельото и всички тъкани, влизащи в допир с кожата и определя граничните допустими стойности на вредните елементи.
Съществена част от стандарта се използва от производителите на облекло за доказване на качеството на предлаганите от тях текстилни стоки. Производителите трябва да доказват, че предлаганите от тях Öko-Tex продукти отговарят и са идентични на изпитаните мостри. Контролът на съответствието се извършва чрез тестване на произволно избрани екземпляри от продукцията.

За повече информация: www.oeko-tex.com

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД