Алергична реакция към ухапване от насекоми

Ужилване от насекомо може да причини сериозни проблеми.

Интересен факт е резултатът от проучване проведено в САЩ, според което хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика по-често страдат от алергични заболявания, тъй като съществува тясна връзка между имунитета и алергиите.
Често алергиите се предават по наследство, като е по-вероятно това да стане по майчина линия, отколкото по бащина. Специалистите препоръчват жените, страдащи от алергия, да се имунизират по време на бременността, за да предотвратят евентуалната опасност от заболяване при детето.

Най-бързо проявяващите се алергични реакции са тези, вследствие на ухапване от насекоми – пчели, оси, земни пчели, някои видове мравки и др. Тези насекоми са развили специална отбранителна стратегия, при която женските екземпляри чрез жилото си при убождане впръскват в кожата характерна за вида отровна смес. Първоначално жилото е служило за снасяне на яйца, но с течение на еволюционното развитие и чрез свързването с жлеза, отделяща отрова, този орган се превръща в отбранително средство. Сега вече при работничките, т.е. неплодовитите женски, жилото служи само за оръжие.
Последиците от ужилването на  пчели, оси и други насекоми не е безобидно за човешкия организъм и води до различни реакции – наред с локални симптоми като сърбеж, болка и зачервяване може да се стигне до анафилактичен шок и дори до смъртни случаи. Опасността от ужилване от оси е особено голяма през пролетта и най-вече през лятото и есента. В зависимост от вида си, осите правят гнездата си предимно в короните на дърветата, храстите, ролетните щори или в хралупи близко до земята. Общото характерно за тях е , че търсят близостта до хората, тъй като предпочитат човешките хранителни продукти.
Симптоматика
Ужилванията от пчелите и осите предизвикват различни реакции – локални токсични реакции в следствие на хистамина, цитотоксични, хемолитични и невротоксични ефекти и др. В зависимост от проявяващите се реакции, алергиите от ужилване от насекоми се разделят на четири степени:
Първа степен: На мястото на убождане се получава местен оток, болка, зачервяване и сърбеж .
Втора степен: Към симптомите се добавят гадене, световъртеж, тахикардия, недостиг на въздух и кървене от носа. Тежките алергични реакции предизвикват още парене в основата на езика, драскане и сърбеж в гърлото, сърбежи по ходилата и безпокойство.
Към реакциите от трета степен се причисляват спазми на ларингса, тежки спазми на бронхите, промяна на цвета на кожата и лигавицата, както и изпадане в шок.
Четвъртата степен е най-опасна, тъй като при нея се достига до спиране на дишането и кръвообръщението. Смъртта настъпва в рамките на няколко минути, ако не се започне веднага реанимация.
При хора с други налични предпоставки може да се достигне до сърдечни инфаркти или церебрално васкуларни инсулти.
Диагностиката на алергията от насекоми особено при пациенти със силни реакции трябва да се проведе от лекар специалист, тъй като при тестовете могат да настъпят допълнителни тежки реакции.
Терапия
Терапията на този вид алергии протича бавно и изисква дълго време за лечение. За целта съществуват различни средства.
Специфичната имунна терапия – стимулиране образуването на антитела с екстракти от насекомите, трябва да доведе до развитие на толерантност към съответната отрова на животното, т.е. след като е определен видът на алергена се инжектират определени малки дози от него, така че организмът да привикне и да престане да реагира чувствително. При пациенти, които показват алергична реакция към повечето отрови на насекоми, изборът на специфичната имунна терапия се затруднява значително и съответно става трудно определянето на точния  екстракт от отрова.
Съществуващият конвенционален метод с отровите, абсорбирани с алуминиев хидроксид се понася по-лесно, но за сметка на това изисква по-дълъг срок за терапия.
Третирането с модифицирани отрови на насекоми има ограничени странични въздействия, но води до по-лош успех при терапията.
След ужилване от насекоми трябва възможно най-бързо да се започне с терапията. Това включва от най-общите мерки, които пациентът може сам да изпълни до специалните действия, извършвани от медиците при анафилактичен шок.
По-добрата информираност на пациента относно алергията към отровата на насекомите и оптимално точното поставяне на диагнозата водят до намаляване на смъртните случаи вследствие на този вид алергични реакции.
Предпазни мерки
Пациентът трябва да бъде запознат подробно с алергията от насекоми, от която страда и свързаните с това рискове, така че да е наясно с профилактичните и лечебни действия. В същото време трябва добре да познава навиците и мястото на разпространение на опасните за него насекоми, което ще му помогне при предпазването и ограничаването на рисковите ситуации.
Ужилванията от пчели и оси стават предимно при извършване на дейност на открито – спорт, занимания в градината, разходки, туризъм. Ето някои препоръки за предпазване от неприятни инциденти при пребиваване в природата:
٠покриване на кожата с дрехи с дълги ръкави и крачоли, носене на шапка;
٠избягване на трептящи материи с мотиви на цветя;
٠да не се използват силни парфюми, ароматизирани кремове, спрейове и гелове за коса;
٠откажете се от босото ходене в тревата;
٠при каране на мотор да се използват ръкавици и затворена каска;
٠да не се приготвя и консумира храна на открито, както и да се избягва оставянето на хранителни продукти (особено месо или сладки неща) в кухнята при отворени прозорци или врати, тъй като това привлича насекомите;
٠пропъждането на насекомите с размахване на ръцете, както и резките движения в близост до пчели и оси е опасно;
٠трупане на градински тор и остатъци от плодове на открито също привлича осите;
٠гнездата на осите да се отстраняват от специалисти ( напр. пожарникари) и да се извършва по аналогичен начин на хващането на пчелните семейства;
٠тези, които със сигурност знаят, че реагират алергично към ужилвания, задължително и постоянно да носят със себе си антихистамин, адреналин и кортизон за спешни случаи.
Човешкият организъм не реагира еднакво при първоначалното ужилване и при повторните случаи. Много често при първите няколко ужилвания не се проявяват тежките симптоми. Точно това е фаталното при алергията към отровата на пчели или оси – животозастрашаващите симптоми могат да се проявят едва при второто, третото или десетото ужилване.
Когато ужилването се случи за първи път в живота, нормално организмът не реагира така бурно, но образува специални антитела. Повечето хора при повторно ужилване получават само лек оток и сърбеж. Но има и такива, които в рамките на няколко минути реагират драстично. Съществуват различни кожни и кръвни тестове, които определят дали са образувани антитела срещу отровата на насекомите и дали са много или малко. Тези тестове обаче не могат да определят дали при следващото убождане ще се достигне до колапс или не. Във всички случаи пострадалите трябва да потърсят помощ от лекар. Този, който веднъж е реагирал по-остро от лек оток и сърбеж в мястото на ужилването и при когото са установени вече специалните антитела срещу отровата на насекомит,е трябва задължително да пристъпи към лечение. Резултатите от терапията в болшинството от случаите са положителни.

1 коментар към статиятаДобавете коментар
  1. Статията ми беше полезна.Аз имам алергична реакция от ухапване на насекоми,най-често при комари и се повтаря всяка година ранното лято.Образуват ми се мехури на втория ден след ухапването , със сърбежи и след още един-два дни се пукат и стават на ранички,сърбежа отминава и минават.МОЛЯ, обяснете тази алергия и какво да направя , за да не се повтаря всяка година.

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД