Мит ли е диетичният хляб

Тъмният цвят на хляба не го прави непременно диетичен.

Външният вид на хляба често обърква. Много от потребителите са на мнение, че тъмните хлябове са най-здравословни, защото съдържат по-малко калории и повече фибри. В действителност това не е съвсем така, защото най-важно е количеството на фибри в хляба, което е най-високо в пълнозърнестите хлябове, които може да са с много по-бледи цветове. Цветът на хляба е тъмен най-вече при ръжения хляб. Пълнозърнестият хляб се приготвя от брашно, при което се смила цялото зърно, без да се отделя външната обвивка. Понякога може да се използват смеси от различни видове брашно за приготвянето на съответния хляб.
Енергийна стойност
Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е много голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Всъщност важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри).
Сурови влакнини (фибри)
Хлябът е важен източник на фибри. Според водещите диетолози всеки възрастен трябва да приема между 30 и 40 грама фибри дневно (от храни като хляб, боб, леща, необелени плодове и зеленчуци). Влакната насърчават гладкото функциониране на червата, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и са считани за ефективно средство срещу затлъстяването. Хлябът ни доставя около една трета от количеството  фибри, което трябва да се приема дневно. Колкото е по-високо съдържанието на фибри, толкова по-пълнозърнесто е брашното, което е използвано в хляба. За да се повиши нивото на фибри, някои производители могат и да добавят овесени трици.
В проведен от Асоциация „Активни потребители“ тест,   средното количество сурови влакнини (фибри) е 1.02 грама фибри на 100 грама. В същото време на опаковките са изписани стойности между 12-39%. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста („Вита Силует“ с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета. Това донякъде може да се обясни с факта, че производителите изписват на опаковката общото количество влакнини, а не само суровите, които са измерени в теста. За сравнение – средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама, а преглед на етикетите на няколко немски хляба, които се продават и у нас, показва обявено съдържание на фибри в рамките на 8-10%.
Пепел
Стандартно хлябът се произвежда от определен вид брашно, вода, сол и закваска, която създава газове, увеличаващи обема на тестото. Съдържанието на общата пепел в продукта е показател за вида на влаганото брашно, но също и за количеството вложени добавки като сол и подобрители. При белите хлябове обичайно се използва брашно тип 500-700. При диетичните хлябове се използват брашна от тип 1000 до 1850.
Остатъчната пепел в брашното трябва да е равна на неговия вид. Колкото е по-високо съдържанието на пепел, толкова по-висок тип е брашното. Брашно тип 500 означава, че след изгаряне оставя 500 гр. пепел на тон (или 0.05 %), тип 1850 съответно 1850 гр. на тон брашно (или 0.185 %).
Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни именно с влагането на много сол и други добавки, които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид или трайността на хляба.
Захар
Всеки хляб съдържа известно количество захари, които зависят най-вече от вида на брашното. При пълнозърнестия хляб то е най-ниско. Обикновено лекарите препоръчват на хората, страдащи от диабет, да консумират ръжен и тъмен хляб. В действителност не е задължително хлябът непременно да е тъмен, но трябва да е пълнозърнест, за да сме сигурни, че съдържа по-малко захари. Парадоксално, но най-високо съдържание на общи захари в теста се установяват  в хляба с наименованието „за диабетици”.
Солта
Повечето от нас консумират прекалено много сол всеки ден. Препоръчителното количество не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол. Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките. Би било добре, ако това се случваше за по-голяма яснота за потребителите. Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е  чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.
Всички за ISO
Прави впечатление, че голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO – напр. 9001:2000. Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите може да създаде подвеждащо впечатление у потребителите.
Нашият съвет
- Хубавият диетичен хляб не трябва да е пухкав, а по-скоро твърд и тежък. Не трябва да се свива при натиск.
- Нормално е, диетичният хляб да не е толкова вкусен, колкото белия и да не е особено привлекателен на външен вид.
- Тъмният цвят не означава, че хлябът непременно е диетичен.
- Търсете хлябове, опаковани в защитна атмосфера. Така се постига голяма трайност без влагане на консервиращи съставки.
Кратък речник
Пълнозърнест хляб – надписът означава, че брашното е произведено от всички части на зърното.
Многозърнест хляб – означава, че в хляба са вложени различни видове култури – напр. пшеница, ечемик, ръж, слънчоглед и др.
Хляб без брашно – на някои етикети може да срещнете този надпис. Той означава, че продуктът е произведен от много едро смляни или цели зърна.
Дълъг срок на годност
Обикновният хляб има трайност от няколко дни, преди стане сух и плесенясал. Някои марки хлябове обявяват много по-дълъг срок на годност. Как е възможно това?
Някои хлябове  се предлагат в запечатани опаковки в найлонов плик. Хлябът е добра почва за гъби, но не и за бактерии. Гъбите могат лесно да се развият в хляба, когато има кислород. Хлябовете с голяма трайност се опаковат в защитна атмосфера от азот и въглероден двуокис с много малко кислород. Ако опаковката е здрава, то може да разчитате на по-дълък срок на годност. В подобни случаи огледайте добре опаковката в магазина – дори най-малкото й увреждане може да причини проникване на кислород и намаляване на трайността.
Източник: www.aktivnipotrebiteli.bg

Общо 8 коментара към статиятаДобавете коментар
 1. Интересно дали нещо се е променило след това изследване и публикуването му.Едва ли…

  • Опаковането също е ;-()
   Ама не е виновен тоя дето яде баницата а тоя дето му я дава.
   Като сме такива смотани невежи потребители всеки ще ни пробутва каквото си иска.

  • Май първо трябва да си пеоменим мисленето. Радосно е че някой си е направил труда да изследва хляба. Жалкото е,че нищо няма да се промени. Има много хора които не се интересуват какво точно си слагат в устата. Модата в повечето случаи е подвеждаща.

  • Е за къде бързате? :-) Първо трябва да ни натиснат от ЕС, после нашите чиновници да се натуткат, после да се разпредели баницата в народното събрание и евентуално тогава може не се започне с някакви промени. Не давайте такъв зор де! :-) ))
   Като искате да се промени нещо – ори, мели, яж! :-) )))))))))))))))))))))))))

 2. Какво искаш да се промени. Я кажи кой хляб е в ред!?!?!?! Всички видове са ужасни и със съмнително качество. Дръж го 2 дни и после си събирай пеницилин от него. Също като при млякото. Съвсем на скоро линчуваха бор-чвор за % масленост и на следващата седмица тръгна реклама по същата телевизия дето ги разследва ….

 3. Забравих да добавя,че много мои познати си правят сами хляб. Хем по- вкусно хем по-здравословно!

 4. Всички видове хляб са ужасни! А след като няма начин нещо да се промени ще тряба да спрем да го купуваме, ама това никога няма да стане. Така че ще си ядеме боклуците на воля !!!!!

 5. Айде сега да ги видим непушачите! Цигарите им били виновни, а къде са им протестите срещу туткала, който ни пробутват вместо хляб?!
  Само тютюнопушенето ли им бърка в душата? А като се тъпчат ежедневно с боклуци? Това как им се отразява?

Коментар

Моля, въведете име

Задължително

Моля, въведете валиден имейл адрес

Задължително

Моля, въведете текст

Популярно за медицината © 2012 Всички права запазени.

Издателство - Лабиринти БГ ЕООД